Hauspie naar correctionele rechtbank verwezen

De raadkamer van Ieper heeft Pol Hauspie en twee anderen verwezen naar de correctionele rechtbank voor verduistering van ruim 9 miljoen euro. Dat bedrag werd door een 120 -vooral West-Vlaamse- beleggers geïnvesteerd in nevenbedrijven van L&H. Vier andere verdachten werden buiten vervolging gesteld.

De beleggers investeerden hun centen in Flanders Dialogue Company, The Learning Kernel en Document Management Partners. De afspraak was dat zodra die bedrijven effectief tot ontwikkelingen kwamen, moederbedrijf L&H ze zou opkopen. De beleggers konden dan hun investering terugverdienen met een flinke meerwaarde. Het draaide echter anders uit.

Tijdens het onderzoek waren zeven mensen in verdenking gesteld. Voor drie van hen vroeg het parket de buitenvervolgingstelling en de raadkamer ging daar op in. Het gaat om voormalig gedelegeerd bestuurder van TLK Guido Meersseman, Julien Knockaert en industrieel Fernand Cloet.

Een vierde, huisarts Joost Degroote, is door de raadkamer evenmin verwezen. Hij werd vervolgd voor één bepaalde inbreuk (inbreuk op de wet van uitgifte van titels en effecten) maar volgens de raadkamer is op dat punt geen onderzoek gevoerd. Bovendien speelt een recente wetswijzing in het voordeel van de verdachten.

De voormalige bankiers Eddy Vandermeulen en Eric Michiels en Pol Hauspie zullen zich later voor de Ieperse rechtbank moeten verantwoorden. (belga/jv)

UNKNOWN