Hattrick, maar geen gewonnen spel

Photo News
"Vicit vim virtus. De moed heeft het geweld overwonnen." Als er op verkiezingsavond in Latijnse spreuken wordt gesproken, dan weet u het wel: wéér heeft de N-VA gewonnen. Voor de derde keer op rij is de partij van Bart De Wever de grootste. De derde goal van de hattrick was meteen ook de meest indrukwekkende. Maar gewonnen spel heeft N-VA niet. Nog lang niet.

Bart De Wever - meer dan 300.000 voorkeurstemmen in de provincie Antwerpen alleen - voerde zijn partij gisteren naar een monsterscore van bijna 33 % en een imposante winst in zetels. Maar hoe verpletterend het overwicht van N-VA ook is, vanzelfsprekend is het niet dat De Wever straks zelf de nieuwe premier wordt en Liesbeth Homans de nieuwe minister-president. Meer zelfs, hun partij is mathematisch niet eens nodig voor een Vlaamse of een federale meerderheid.

N-VA peuzelde gisteren het Vlaams Belang op met huid en haar. Extreemrechts is in Vlaanderen op sterven na dood. Maar de klassieke partijen hielden behoorlijk stand. CD&V deed het best aardig, Maggie De Block redde de meubelen voor Open Vld en sp.a presteerde zeer zwak maar hield het zetelverlies beperkt. De drie Vlaamse partijen in de regering-Di Rupo I werden dus niet afgestraft. Samen vormen ze het alternatief voor N-VA en kunnen ze doorgaan in een regering-Di Rupo II. De PS van de premier liep in Wallonië nogal wat averij op en voelt de hete adem van de MR van Didier Reynders in de nek.

De zwaarste opdracht wacht nu koning Filip. Wie stuurt hij de volgende dagen en weken op pad? Hoe lang consulteert en temporiseert hij? En wie duidt hij aan om een federale regering te vormen?

LEES ER MEER OVER IN DE VERKIEZINGSSPECIAL VAN 28 BLADZIJDEN VAN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE