Hasseltse cipiers dreigen met staking: "Extra stapelbedden zijn geen optie"

Photonews
De vakbonden ACOD en ACV hebben een stakingsaanzegging voor de Hasseltse gevangenis ingediend. De cipiers willen met de actie protesteren tegen de overbevolking in de gevangenis. Dat melden de vakbonden.

Door de overbevolking moet een deel van de gevangenen noodgedwongen op de grond slapen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil daarom extra stapelbedden plaatsen. "Het bijzetten van bedden zonder overleg kan voor ons niet. De ervaring leert ons dat het geen tijdelijke, maar een definitieve maatregel is. We zijn tegen een dergelijke capaciteitsuitbreiding. Er zijn afdelingen die niet volledig bezet zijn, dus die moeten volgens ons eerst worden gebruikt", reageert Gino Hoppe van de ACOD.

Binnen de kortste keren is er dan toch weer een grondslaper bij

Frank Conings (ACV)

Ook voor het ACV zijn de stapelbedden geen optie. "Binnen de kortste keren is er dan toch weer een grondslaper bij. We doen de stakingsaanzegging om de overheid onder druk te zetten en tot overleg te komen. Het is een van de problemen uit het verleden waar maar geen beweging in komt. De gemaakte afspraken moeten gewoon worden nagekomen", zegt Frank Conings. "De problemen door overbevolking zijn ook ruimer dan Hasselt, waardoor het eigenlijk een nationaal probleem is."

Het is een van de problemen uit het verleden waar maar geen beweging in komt. De gemaakte afspraken moeten gewoon worden nagekomen

Frank Conings (ACV)

De actie in Hasselt staat los van de nationale stakingsaanzegging tegen de te trage aanwervingen en overplaatsingen van nieuwe cipiers. "Door de besparingen op personeel komt de dagelijkse werking in de gevangenis in gedrang. De aanwervingen duren veel te lang, waardoor het dagelijks regime niet gegarandeerd kan worden", besluit Conings.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • guy perain

    Laat ze maar op de grond slapen!! Ze verdienen niet beter!!

  • Rob Reners

    Hoe is zoiets nog mogelijk ,Mr Geens?Je zou zeggen we zitten hier in een ontwikkeld land,en daar op de grond slapen nee dat is geen menselijke behandeling..dat gebeurd in die onderontwikkelde in Zuid America ,ik geloof nu goed dat Nederland geen misdadigers uitlevert omdat gevangengen zitten in Belgie onmenselijk is en dan spreken we nog van gevang in Hasselt is misschien 15 jaar op de nieuwe.