Hartprofessor Pedro Brugada dacht dat hij kerngezond was, maar moest plots zélf twee keer onder het mes: "Het is mijn vrouw die mijn leven redde"

Hartspecialist Pedro Brugada en zijn vrouw Christine.
Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews Hartspecialist Pedro Brugada en zijn vrouw Christine.

Onze bekendste hartspecialist is zelf hartlijder geworden. Professor Pedro Brugada (66) liep tot twee weken geleden rond met een zo goed als volledig dichtgeslibde ader in zijn hals. Een tijdbom in de vorm van een wenkende beroerte. "De onderzoeken waren goed en dus voelde ik me kerngezond. Alleen mijn vrouw vertrouwde het zaakje niet. Zij heeft mijn leven gered."

Zelfs wereldvermaarde professoren kunnen er al eens naast zitten. Toen Pedro Brugada begin deze zomer naar zijn eigen hart liet kijken, leek er wat hem betreft geen vuiltje aan de lucht. Het bloedonderzoek wees een lage cholesterol aan, zijn suikerwaarden waren prima en ook de inspanningsproef en het elektrocardiogram vertaalden zijn gezonde levenswandel. Maar om zijn vrouw Christine helemaal gerust te stellen, liet hij ook met een coronaire CT-scan zijn adernetwerk in kaart brengen. En toen ging het alarm af. 

Je hebt 14% van dit artikel gelezen
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • daniel surinx

  linda heeft goed praten en gedeeltelijk gelijk,maar als het in uw dna voorkomt,en broers en zussen en ouders hebben dat,en ge eet dan veel vlees,dan verhoogt ge de kans,moesten wij geen vlees eten,dan dringt ge 60% van alle ziektes terug voor goed,is bewezen in hetverleden,wij zijn geen vleseters en betalen de tol

 • Jo Wyckmans

  Indien de opleiding artsen meer onderricht voedingsgeneeskunde zouden krijgen zou men meer oorzaak in voeding zoeken. De American Heart Association adviseert 1 gram epa en dha supplementen (uit vette vis of algen). Lipidenplaque en calciumplaque duiden te risico hoge PLA2. Pesco-vegetariërs zijn OK maar veganisten dramatisch hoog aan verzadigd vet om reden te veel gebruik van plantaardige oliën als kokosolie. Te hoge waarden aan Arachidonzuur sluiten dergelijke risico’s niet uit!

 • Linda Wellekens

  Je voeding zit niet goed, dokter; zolang je dierlijke producten blijft eten zullen de aders dichtslibben. Vegetariërs kennen dit soort ziekten niet, macrobiotiekers ook niet :-)

 • Remi Verbeke

  Oorzaak.....te weinig Vit.C

 • Catt Chris

  De scan zou voor iedereen vanaf 45 jaar preventief moeten gebeuren!!!!