Hartpatiënt Daniël kan pacemaker niet betalen, dokters besluiten zelf 10.000 euro op te hoesten

De boodschap van de artsen is duidelijk: "We willen dat nieuwe technieken die wereldwijd al hun voordeel hebben bewezen ook in België sneller terugbetaald worden."
VTM Nieuws De boodschap van de artsen is duidelijk: "We willen dat nieuwe technieken die wereldwijd al hun voordeel hebben bewezen ook in België sneller terugbetaald worden."
Artsen van het Middelheimziekenhuis in Antwerpen hebben een pacemaker betaald voor een patiënt die dat zelf niet kon betalen. Het gaat om een nieuw type mini-pacemaker. De dokters hopen zo een signaal te geven dat zulke pacemakers moeten terugbetaald worden.

Een mini-pacemaker inplanten is veel simpeler. Het toestelletje wordt met een katheder via de lies naar het hart gebracht. Er is ook minder kans op infecties. Patiënt Daniël had eerder al twee klassieke pacemakers, maar telkens kreeg hij een ontsteking. Een mini-pacemaker - die 10.000 euro kost - kon hij niet betalen. En toen zeiden de dokters: "wij zullen wel een oplossing zoeken". Ze besloten het ding uit eigen zak te betalen.

De kleine pacemaker is ondertussen al twee jaar op de markt, maar wordt nog altijd niet terugbetaald. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zegt dat de ziekteverzekering het dossier bestudeert. Daniël is in ieder geval blij dat zijn dokters daar niet op gewacht hebben. "Anders was ik hier niet meer geweest. Ik heb veel geluk gehad. Ik zal wel eens een bedevaart doen", lacht hij.
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kris Janssens

  Het is inderdaad zo dat deze pacemakers nog niet terugbetaald worden en dus is het goed dat dit in het nieuws komt. Er dient wel bij gezegd dat in het UZ Antwerpen en het UZ Leuven deze pacemakers al meer dan twee jaar geplaatst worden en gezien er geen terugbetaling is, deze reeds voor meerdere tientallen patiënten door deze diensten betaald zijn ... dus ook voor deze ziekenhuizen chapeau ...

 • frederic exelmans

  Maakt nie uit hoeveel ze verdienen. Moeten het nog altijd zelf ophoesten en een effort doen. De bekakte en bekritiserende mens gelijk gij Peter die het altijd beter weet. Dat zijn de duvels

 • Christine Laevers

  Een mooi gebaar. Ik heb toch enkele bedenkingen. Gezondheidszorg is big business en nieuwigheden zijn er elke dag. Iemand merkte terecht op dat de productiekosten voor zo'n mini-pacemaker ws niet vragen om een kost van 10.000 euro. Ik denk net hetzelfde. Wat is trouwens medische vooruitgang en wat is een lucratieve variatie op een variatie van iets dan tien keren goedkoper kan ?

 • Francesco Bellizzi

  Idd Peter idd

 • peter colson

  Dokters betalen zelf de pacemaker. Ze verdienen genoeg om het te betalen. Een algemeen chirurg krijgt maar 281.338 euro bruto per jaar. Als zo'n 10 artsen bijleggen, dan zijn ze een dagloon kwijt.

Video