Hart boven Hard houdt vandaag mars voor het klimaat en sociale rechten

Archiefbeeld Hart boven Hard
BELGA Archiefbeeld Hart boven Hard
Onder het motto "Right(s) now: Mars voor het Klimaat en sociale rechten voor iedereen" stappen leden en sympathisanten van het burgerinitiatief Hart boven Hard deze namiddag in Brussel van het Noordstation naar het Jubelpark. De betoging start rond 13 uur aan het Noordstation en zal rond 16 uur aan het Jubelpark eindigen. Er wordt ook solidariteit getoond met de vermoorde Julie Van Espen.

Vanwege de brutale moord op Julie Van Espen en uit medeleven met alle slachtoffers van seksueel geweld wordt de mars voorafgegaan door een rij burgers met witte sweaters waarop staat: 'Vandaag worden er in ons land weer 100 vrouwen verkracht'. Op het slotpodium zal een minuut stilte worden gehouden.

"Wat wij vragen staat in de grondwet", stellen de organisatoren. "Artikel 23 zegt: 'Iedereen heeft het recht op een menswaardig leven.' Dat betekent concreet: een gezond klimaat, een goede job, gelijke rechten, betaalbare zorg, een menselijk migratiebeleid en niet elke maand moeten krabben om te overleven."

Stembus

De betoging komt er niet toevallig op 12 mei, precies twee weken voor de federale, regionale en Europese verkiezingen van 26 mei. De manifestanten willen dat de komende regeringen werk maken van hun prioriteiten en daarom willen ze met deze betoging "een sterk signaal geven". De prioriteiten waar Hart Boven Hard voor staat moeten volgens de beweging leiden naar een duurzame, solidaire en inclusieve samenleving. Want alles is verbonden, onderstrepen de organisatoren: "Geen klimaatbeleid zonder sociale rechtvaardigheid, geen strijd tegen ongelijkheid zonder oog voor de planeet."

"Op 26 mei gaan we naar de stembus, maar we moeten blijven duidelijk maken waar de verkiezingen voor ons écht om draaien", klinkt het in de platformtekst. "Want als we niet van ons laten horen, dan zal er op politiek vlak weinig veranderen. Zonder beweging op straat, geen beweging in de Wetstraat.”

Volksbeweging

Hart boven Hard omschrijft de betoging van vandaag als "een brede nationale manifestatie waarmee we massaal aangeven dat de volgende regering een andere richting moet inslaan en de rechten uit artikel 23 ter harte moet nemen. Met het brede maatschappelijke middenveld en een grote groep ongebonden maar bezorgde burgers."
Hart boven Hard startte op in augustus 2014, na de eerste besparingsplannen van de Vlaamse regering-Bourgeois I. Op initiatief van cultuurjournalist Wouter Hillaert en uitgever Hugo Franssen kwamen burgers en vertegenwoordigers uit allerlei sectoren een paar zaterdagen samen om een gezamenlijk antwoord te bespreken.

 Dat werd "de Alternatieve Septemberverklaring": een pleidooi tegen de ongelijkmatige besparingen op vooral gezinnen, organisaties en overheidsvoorzieningen, en voor meer ambitieuze investeringen in de vele sociale en ecologische uitdagingen in België. Sindsdien hebben meer dan 20.000 burgers en 1.500 organisaties die Septemberverklaring ondertekend. De volksbeweging ondersteunde allerlei acties zoals de klimaatmarsen, de nationale vakbondsbetogingen en de stakingspikketten, acties tegen vrijhandelsakkoorden en de betoging tegen racisme.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart De Zutter

  @annie de backer voor alle duidelijkheid, die datum stond reeds van november 2018 ingepland.

 • Erik De jongh

  Buiten rechten bestaan er ook plichten, en veel van die demonstranten laten die plichten aan zich passeren, men wil wel van alle sociale uitkeringen genieten maar er liever niet aan bijdragen

 • Eric Urkens

  Sociale rechtvaardigheid is enkel mogelijk met een gezond sociaal zekerheidsstelsel. Met andere woorden, enkel toegankelijk voor wie er toe bijdraagt en in dit land legaal aanwezig is.

 • patrick morel

  De verkiezingen komen er aan. ze willen terug naar vroeger, naar de tijd dat de socialisten geld door ramen en deuren gooiden, dat de vakbonden en zuilen dit landje in de dieperik duwden..

 • Annie Broeckx

  Als er 20000 hebben getekend van de 1500 organisaties hebben ze weinig vertrouwen in die beweging of er zijn nog weinig leeglopers en oproerkraaiers te vinden.