Hardleerse vluchtelingen drie maand in de cel voor illegaal verblijf in ons land

De transitmigranten werden ettelijke keren opgepakt in de haven van Zeebrugge.
EPA De transitmigranten werden ettelijke keren opgepakt in de haven van Zeebrugge.
Drie illegale vluchtelingen zijn door de Brugse correctionele rechtbank tot drie maanden effectieve celstraf veroordeeld omdat ze illegaal in België verblijven. De transitmigranten werden ettelijke keren opgepakt in de haven van Zeebrugge.

Ali M. werd drie keer betrapt in de haven van Zeebrugge, Hasan A. vijf keer en Ali J. zelfs elf keer. Telkens kregen ze tevergeefs een bevel om het grondgebied te verlaten. Omdat de illegalen dat bevel dus aan hun laars bleven lappen, vervolgde het parket hen voor illegaal verblijf in ons land. Het binnendringen van de haven is op zich voorlopig niet strafbaar. In het verleden sprak de Brugse strafrechter al vaker straffen uit voor illegaal verblijf. Het is echter de eerste keer dat het gaat om illegalen die de haven van Zeebrugge binnendrongen.

De verdediging pleitte op de vorige zitting dat hun cliënten zich in een heel lastige situatie bevinden. "Eigenlijk zijn ze nergens welkom. Een correctionele straf staat haaks op een humaan asielbeleid", aldus meester Sander Van Hulle. De raadsman van Ali M. vroeg net als de advocate van de Iraniër Hasan A. om een milde straf. Ali J. liet verstek gaan voor het proces.

Vanochtend werden opnieuw drie gelijkaardige dossiers behandeld. Adil J. riskeert bij verstek zelfs één jaar effectief voor banbreuk, het negeren van een opgelegde ballingschap. In die zaken velt de rechter een vonnis op 15 juni.