Hardere aanpak voor gevaarlijke chauffeurs in Antwerpen

De Wever voert strijd tegen verkeersovertreders op

PHOTO_NEWS
Het Antwerpse stadsbestuur rolt nog dit jaar een bijkomend actieplan uit om de verkeersveiligheid in de Scheldestad te verbeteren. Interventieploegen van de lokale politie zullen specifieker werken rond het beteugelen van gevaarlijk rijgedrag, een pak meer wijken worden zone 30, er komen lessen verkeerseducatie met een focus op fietsvaardigheid voor alle schoolkinderen en in het najaar lanceert de stad een nieuwe sensibiliseringscampagne die de opvolger moet worden voor de klassieke slogans als 'Graag traag' en 'Merci om trager te rijden'.

De nieuwe verkeersveiligheidscampagne wordt volgens het stadsbestuur "een interactieve campagne die alle leeftijdsgroepen spelenderwijs kan sensibiliseren". Ze zal moeten bijdragen tot "correct en verantwoordelijk gedrag" in het verkeer en zal gericht zijn op àlle weggebruikers. Ook zwakke weggebruikers moeten immmers geresponsabiliseerd worden, klinkt het.

Wie toch nog verkeersonveilig gedrag vertoont, zal harder worden aangepakt. Dat kan volgens burgemeester Bart De Wever dankzij de Antwerpse politiehervorming die meer agenten op straat brengt. Er zal daarbij extra aandacht zijn voor "probleemassen" zoals de Turnhoutsebaan. Sinds vorige week zou bovendien de pakkans voor foutparkeerders gestegen moeten zijn, nu naast de politie ook parkeerwachters GAS-boetes kunnen uitschrijven.

Een gefaseerde uitbreiding van het aantal zones 30, beginnend dit najaar met de wijken Antwerpen-Noord en de omgeving van het Centraal Station, moet tegen 2018 meer dan 90 procent van de stad zone 30 maken. De weginfrastructuur zal indien nodig aangepast worden om de juiste maximumsnelheid af te dwingen. Verder komen er ook meer veilige wandel- en fietstrajecten door de stad.

De geplande inspanningen zijn volgens De Wever nodig om het aantal verkeersongevallen in Antwerpen "structureel naar beneden te krijgen". Vorig jaar vielen op het grondgebied van de stad nog 20 verkeersdoden.Video