Hans Bonte roept sp.a op om cumulverbod te dumpen en stelt kartels in vraag: “Groen is soms een koekoeksjong”

Hans Bonte in de Kamer.
Foto BELGA Hans Bonte in de Kamer.
"Het cumulverbod is de grootste masochistische statutaire maatregel uit de geschiedenis van onze partij". Dat stelde sp.a-kamerlid en burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte in De Zevende Dag (Eén) tijdens een debat over de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Volgens hem moet de partij na zondag alles herbekijken, ook de kartels, in grote kalmte en met eenheid.

Sp.a deed het bij de verkiezingen niet goed, maar Bonte wees erop dat de partij in steden waar de verandering was ingezet, zoals in Leuven of Vilvoorde, wel goed gescoord heeft. Hij pleitte ervoor dat men intern het debat zou voeren over de richting die de partij in de toekomst moet uitgaan. Bonte ziet daarbij een rol voor Mohamed Ridouani, de toekomstige burgemeester van Leuven. Voor Hans Bonte moet bij die reflectie alles in vraag gesteld worden, ook de kartels. “We moeten bekijken wat de rol van Groen is in kartels”, zei hij. “Groen is op sommige plekken een koekoeksjong.” 

Ook bij de vele gemeenten waar sp.a opkwam onder een andere naam, zoals de Stadslijst in Oostende, stelde Bonte zich vragen. “Zelf zou ik nooit met een andere naam dan de sp.a willen opkomen. We moeten evalueren of het zin heeft om dat onder andere namen te doen.”

Op de vraag wat hij vindt van het cumulverbod, waardoor Mohamed Ridouani als burgemeester van Leuven, Meryame Kitir als schepen van Genk, en Bonte als burgemeester van Vilvoorde geen kandidaat voor parlementsverkiezingen in 2019 zouden kunnen zijn, was Hans Bonte zeer duidelijk: "Dat is de grootste masochistische statutaire maatregel uit de geschiedenis van onze partij, terwijl andere partijen zich niet aan die regel moeten houden". Hij wees er meteen op dat hij niet voor zichzelf spreekt: "Ik ben absoluut geen vragende partij na achttien jaar als schepen en burgemeester".
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  En maar cumuleren in Graaischap Vlaanderen.....

 • nand nuyts

  Hans Bonte heft gelijk koekoekjong zijn nestbevuilers en hoewel de term koekoeksjong ook als betekenis heeft: “iets wat parasiteert” en “buitenechtelijk kind”

 • Gerd Van nieuwenhove

  Daarom krijgt groen ne stamp en buiten ... Groen is ook voor decumul ! Bonte wil graag als socialist meer als een inkomen ?

 • Jan Boden

  Een lopend mandaat moet men uitdoen vind ik. Steven Vandeput moet zich dan maar laten vervangen als burgemeester totdat er een nieuwe federale regering is.

 • Ian Vandenbossche

  Dus, belangrijkste is de politieke postjes.