Hans Bonte burgemeester in Vilvoorde na akkoord met N-VA en Open Vld

BELGA
In de stad Vilvoorde hebben de onderhandelaars van sp.a-Groen, N-VA en Open Vld een bestuursakkoord bereikt, zo heeft sp.a-Vilvoorde meegedeeld. Hans Bonte (sp.a) zal worden voorgedragen als burgemeester. Het akkoord tussen de drie grootste Vilvoordse fracties werd gisteren "in de late avond" getekend, zo deelde Hans Bonte mee.

Volgens het akkoord zal het Vilvoordse schepencollege worden samengesteld uit acht leden. Voor het kartel sp.a-Groen en Open Vld zijn er elk drie mandaten in het college weggelegd. N-VA zal één schepen en de OCMW-voorzitter leveren.

Vilvocraten
De burgemeesterssjerp komt in het bezit van Hans Bonte. Hoewel de coalitiepartijen samen goed zijn voor een meerderheid van 22 op de 35 zetels, zal hij door 29 gemeenteraadsleden worden voorgedragen als burgemeester. "Ook de oppositiepartijen CD&V en Vilvocraten gaan mij mee voordragen", verduidelijkt Bonte.

Oppositielid voorzitter
Opvallend is ook dat de Vilvoordse coalitie een oppositielid zal voordragen als voorzitter van de gemeenteraad. "Het is inderdaad zeer uitzonderlijk dat zoiets gebeurt", aldus Bonte. "Er is nog geen akkoord over wie er precies zal worden voorgedragen. Maar er wordt onder meer gedacht aan Evelien Jacobs van Vilvocraten."