Hangjongeren eisen 'tol' van voorbijgangers, vallen vrouwen lastig en verplichten kinderen om te vechten

screenshot
In Antwerpen-Noord heeft de politie dinsdag een grote controleactie gehouden bij jongeren in de buurt van het Oude Badhuis. De jongste weken liepen veel klachten binnen over overlast in de wijk, meldt Gazet Van Antwerpen.


"Dat gaat over kattenkwaad, zoals het gooien van waterballonnen of eieren, maar het gaat helaas ook over ernstigere feiten, zoals vandalisme en mondelinge bedreigingen aan het adres van voorbijgangers", zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. De onruststokers zouden 12 tot 16 jaar zijn.

De hangjongeren zouden kinderen verplichten om te vechten en zelfs straten afsluiten om 'tol' te vragen aan automobilisten. Lommaert spreekt ook van verbale, vaak seksueel getinte agressie tegen vrouwen, die zo erg is dat enkele vrouwelijke medewerkers van het zwembad een andere werkregeling hebben gevraagd om de jongeren te ontlopen.

Een poging om de problemen op te lossen met overleg, is uitgedraaid op niets, en de politie wil nu in kaart brengen wie de jongeren zijn. Tijdens de actie zetten overvalwagens de wijk af, waarna tientallen politieagenten overgingen tot identiteitscontroles. "De jongeren hebben de grens overschreden en nu gaan we hen controleren. Dit moet ophouden."