Hanenvechters krijgen tot 2.750 euro boete

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft drie mannen veroordeeld tot een boete van 2.750 euro voor hun betrokkenheid bij een hanengevecht. Het gaat om een 32-jarige man uit Diest, een man uit Sint-Truiden (33) en een man uit Kortenaken (45). Het hanengevecht vond op 17 mei 2005 plaats in Halen. Drie mannen uit Geetbets werden vrijgesproken.

Volgeladen auto
De politie werd een dag voor de feiten op de hoogte gebracht van het hanengevecht, dat tussen de velden werd georganiseerd. Toen de agenten aankwamen, zagen ze enkele mannen vluchten. De agenten noteerden de nummerplaten van voertuigen en controleerden een wagen. Daarin zat de minderjarige zoon van de man uit Diest. In het voertuig vond de politie vier bebloede hanen, twee dode hanen, drank, vier metalen hanensporen en betonijzers.

Schadevergoeding
De man uit Diest verklaarde dat hij er samen met zijn schoonbroer was, de 33-jarige Truienaar. De man uit Kortenaken legde volledige bekentenissen af. Hij gaf zijn aanwezigheid en de hanengevechten toe. De rechter ontzegde ze definitief het recht om nog vechthanen te houden. Aan dierenrechtenorganisatie GAIA moet het trio een provisionele schadevergoeding van 1 euro betalen.

De drie mannen die vrijgesproken werden, verklaarden dat ze naar een visvijver waren gaan kijken. De rechter geloofde het drietal.

Hanengevechten zijn in ons land sinds 1929 verboden. Sinds 1991 stelt de dierenwelzijnswet al wie eraan deelneemt, ook toeschouwers, strafbaar aan dierenmishandeling. Er staat een maximumstraf van zes maanden cel op en een boete tot 5.000 euro. (belga/sd)

UNKNOWN