Handvol leerlingen KTA Brugge dreigt met aanslag op nieuwkomers: school schorst vijf tieners

(archiefbeeld)
Benny Proot (archiefbeeld)
Vijf leerlingen van het KTA in Brugge hebben er in een besloten Facebookgroep mee gedreigd een aanslag te plegen op een OKAN-klas in hun school, waar anderstalige nieuwkomers terechtkomen. De jongeren deelden ook foto’s van wapens en lieten racistische praat de vrije loop. Volgens de eerste vaststellingen van de politie gaat het om uit de hand gelopen stoerdoenerij van tieners met rechtse overtuigingen. “De vijf betrokken leerlingen zijn preventief geschorst”, laat de school weten. 

Het was nota bene één van de betrokken leerlingen zelf die het verhaal uit de doeken deed tegen de directie. De tiener was op het matje geroepen wegens extreemrechtse uitspraken zoals “het moet gedaan zijn met al die vreemdelingen in ons land” en gaf tijdens een gesprek toe dat hij z’n ideeën uitwisselde met medeleerlingen in de besloten Facebookgroep ‘De rechtse alliantie van het KTA’. De directie nam de zaak serieus en besloot daarop de politie in te schakelen. 

In de Facebookgroep ging het verder dan racistische praat alleen. Zo poseert één van de tieners in soldatenoutfit en een met wapens. Uit onderzoek is gebleken dat zijn vader een wapenverzamelaar is en hij zo aan de exemplaren geraakte. Verder hebben de jongens, 17 en 18 jaar oud, het over een aanslag op de OKAN-klas van hun school, waar anderstalige nieuwkomers terechtkomen. Uit het onderzoek van de politie is ondertussen gebleken dat het waarschijnlijk om stoerdoenerij gaat van een handvol tieners met rechtse overtuigingen.

Sancties?

De volgende dagen zullen de jongens verder verhoord worden, maar op dit moment lijkt het er op dat ze vooral zélf hard geschrokken zijn. Het Brugs parket laat weten dat er geen arrestaties zijn verricht en er ook niemand voor de jeugdrechter moest verschijnen. Bij het KTA volgen ze de zaak verder op. “Het gaat om een vijf leerlingen. Een absolute minderheid dus als je weet dat er 1.700 op onze school zitten”, verduidelijkt woordvoerster Greet Verleye. Volgens haar is er van een specifiek probleem op de school geen sprake. “We zijn een multiculturele school waar de leerlingenbegeleiders alles strikt opvolgen. Het feit dat we de racistische praat en Facebookgroep snel hebben onderschept, bewijst dat de aanpak van onze leerlingenbegeleiders werkt.” 

Verder investeert de school ook in activiteiten die de integratie van de verschillende culturen vereenvoudigt. Het groepje leerlingen werd vanochtend preventief geschorst en mag dus voorlopig geen lessen volgen. De directie wacht het onderzoek van de politie af om definitieve maatregelen te nemen. In afwachting krijgen alle ouders en leerkrachten wel een brief toegestuurd waarin de school de situatie uitlegt. Daarbij zullen de betrokken leerlingen niet bij naam genoemd worden. 

Zehbi’s

Voor het KTA Brugge is het de tweede keer op amper een jaar tijd dat ze negatief in het nieuws komt. Vorig jaar was er nog de zaak met de Zehbi’s, de meisjesbende die de stationsbuurt terroriseerde. “Mensen blijven die meisjes onterecht associëren met onze school. Ze hebben hier gezeten, maar waren al weg toen ze de feiten pleegden”, aldus Greet Verleye. “In het geval van de Facebookgroep is het ongelukkig dat ze de naam van het KTA gebruikten als naam van hun groep.” De school benadrukt bovendien dat ze zich distantieert van dergelijke uitspraken en uitlatingen.
141 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN DESSEL

  Zouden er op die school dan geen allochtone leerlingen zijn, die openlijk voor IS supporteren, zoals ik eens op tram 7 in Antwerpen zelf en met andere passagiers gehoord heb ? Hun verbaal geweld hield niet op, toen ze opmerkten dat wij mee luisterden. In tegendeel zij lachten er nog om en gooiden er nog een schep bovenop ! Ook dit was hoogstwaarschijnlijk meestal louter en alleen puberale "stoerdoenerij", leeftijdsgebonden balorig haantjesgedrag, want meisjes waren er niet bij.

 • Rosa Cockx

  Ik ben niet verbaasd vrees dat het veel erger is dan men denkt. De beul van verdraagzaamheid zal eens uitbarsten. Eigen bevolking uit maken voor racisten maar niet zien hoe het er in het echte leven aan toegaat. Praten met die jongeren want het is echt niet ok wat ze doen en luisteren waarom ze dat hebben gedaan.

 • George Verbeek

  De NVA heeft racisme aanvaard gemaakt. Dezelfde voedingsbodem was er in de jaren 30 en dit leidde tot tweede wereldoorlog.

 • Ingrid De Clercq

  Even groot crapuul als de moslims die IS steunen. Ik vind het wel spijtig dat wanneer het Belgen zijn het wordt bestempeld als racisme en andersom nooit. Nochtans zijn beiden te wijten aan racisme. Of mogen we nu ook spreken van verwarde jongeren....

 • George Verbeek

  Stoerdoenerij? Met wapens poseren en denken aan een racistische aanslag? Als het Vlamingen zijn dan wordt het geminimaliseerd, niet eens een straf!! Ongelofelijk. Stel dat het moslim kinderen waren die een aanslag beraamden, dan vlogen ze onmiddellijk in een jeugdinstelling en stond CNN en de wereldpers aan de schoolpoort.