Handelaars zien straks met druk op knop of paspoort vals is

Alle handelaars in België, gaande van grote bankkantoren tot kleine buurtwinkels, kunnen vanaf volgend jaar met één druk op de knop controleren of een identiteitskaart of paspoort van een klant vals of gestolen is. Dan start het Belgian Verification System (BVS), ontwikkeld door de federale politie. Dat schrijft De Tijd vrijdag.


Gratis
Handelaars kunnen de nieuwe toepassing vanaf 2009 gratis gebruiken via het internet. Het volstaat het nummer van de identiteitskaart of het paspoort in te voeren in het systeem en meteen wordt aangegeven of er wat loos is met het document, meer bepaald of het bij de politie geseind staat als vals of gestolen.

Visa
"In een volgende fase breiden we het systeem uit naar nummerplaten, SIS-kaarten en Visa-kaarten", zegt Johan Denolf, hoofd van de directie financiële criminaliteit van de federale politie. Zijn dienst ontwikkelde het controlesysteem. Over enkele maanden begint een eerste testfase.


BVS moet de groeiende "identiteitsfraude" tegengaan, zoals het openen van bankrekeningen onder andermans identiteit. (belga/mvl)