Halve dag ouderschapsverlof: hoe werkt dat?

(Illustratiefoto)
Getty (Illustratiefoto)
Ouders die willen, kunnen vanaf volgend jaar een halve dag ouderschapsverlof opnemen. Daarover zijn de meerderheidspartijen het eens geraakt in de Commissie Sociale Zaken. Het voorstel voor zo’n 'één tiende ouderschapsverlof’ komt van CD&V-politica Nahima Lanjri.

Tot vandaag zit het systeem als volgt in elkaar: elke ouder heeft recht op vier maanden verlof per kind. Er zijn drie manieren om die op te nemen.

Je gaat vier maanden lang niet werken. Die periode kan je per maand opsplitsen. Zo kan je bijvoorbeeld een maand verlof nemen in het eerste levensjaar van je kind, een in het tweede, nog een in het vijfde, en ten slotte in het tiende jaar.

Je gaat acht maanden lang halftijds werken. Die kan je opsplitsen in periodes van minimum twee maanden.

Je gaat 20 maanden lang vier vijfde werken. Die kan je opsplitsen in periodes van vijf maanden.

Populair

Het ouderschapsverlof moet van start gaan voor je kind twaalf jaar wordt. Als je kind een fysieke of mentale handicap van minstens 66 procent heeft, wordt die grens opgetrokken tot 21 jaar. Je werkgever mag ouderschapsverlof niet weigeren, maar mag het wel met maximum zes maanden uitstellen.

Ouderschapsverlof is een populair systeem in ons land: zo maakten er dit jaar maandelijks al gemiddeld 64.207 mensen gebruik van. Toch was er volgens velen nog een lancune: ouders die enkel de woensdagnamiddag wilden opnemen voor hun kinderen, konden dat niet.

40 maanden

Daarom wordt het ouderschapsverlof nu uitgebreid met een vierde mogelijkheid: dat van één tiende. Dat systeem biedt twee mogelijkheden: ofwel neem je wekelijks een halve dag verlof, ofwel één volledige dag om de twee weken. Die mogelijkheid is 40 maanden geldig en kan per maand opgenomen worden. Je moet wel telkens toestemming krijgen van je werkgever.

Pleegouders en adoptieouders krijgen vandaag weinig zorgverlof in vergelijking met natuurlijke ouders. Maar ook daar komt verandering in. Elk van beide pleeg- of adoptieouders krijgt recht op zes weken verlof. Minstens om de twee jaar komt daar een week bij voor beide ouders samen. Uiterlijk tegen 2027 hebben de ouders dan recht op 17 weken. Dat is het aantal weken dat ook natuurlijke ouders krijgen, met name 15 weken moederschapsrust en 2 weken geboorteverlof. 

Samen met het voorstel dat nu is goedgekeurd, wordt het hele systeem ook flexibeler. Zo zal iemand in het halftijdse systeem - mits toestemming van zijn werkgever - de ene week halftijds en de andere week voltijds kunnen werken. Het voorstel is nu dus goedgekeurd, maar toch zal het waarschijnlijk nog tot 1 januari 2019 duren voor het systeem effectief in voege treedt.

Ook over een aantal andere lang geblokkeerde wetsvoorstellen bereikten de meerderheidspartijen vanmiddag een akkoord. Zo geraakten ze het onder andere eens over het aantal zondagen waarop handelaars werknemers mogen tewerkstellen buiten het toeristisch hoogseizoen.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Mensen zonder kinderen mogen dit uitzweten, want ze kunnen geen verlof nemen in juli en augustus.

 • Tim De Witte

  De jaren '50 waren dan ook een totaal andere tijd, beste Raf. Toen & nu zijn -zeker op dat vlak- in níets te vergelijken. Hoeveel vrouwen gingen toen al buitenshuis werken, bijvoorbeeld? Niet veel, want hun plaats was immers aan de spreekwoordelijke haard! Maar ja, ouders zouden misschien wel tweeënhalf jaar onbetaald thuis kunnen blijven. De rekeningen & opvoeding betalen natuurlijk zichzelf! Ahum.

 • raf peeters

  Dat ze krijgen wat ze willen ,maar zo stilaan onbetaald dan,eens dit onbetaald is het zo gedaan met ouderschapsverlof.In de jaren '50 kon je zien hoe je de kinderen opving en groot bracht ,nu moet de maatschappij steeds opdraaien voor de "onkunde" kinderen op te voeden,al aan gedacht eens de eerste 2.5 jaar thuis te blijven voor Uw kinderen.

 • Jean West

  Zolang je thuis bent en je word er voor betaald hoe weinig ook is het vakantie.

 • stijn rogiers

  Die kinderen hebben liever dat ze gaan werken