Halfnaakte actievoerders verpesten bloementapijt als protest tegen opsluiting migrantengezin in Steenokkerzeel

VTM Nieuws
Twee actievoerders hebben een deel van het bloementapijt op de Grote Markt in Brussel beschadigd. Ze deden dat uit protest tegen de opsluiting van een migrantengezin in het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Sinds dinsdag zit daar een Servische moeder met haar vier kinderen opgesloten in afwachting van hun repatriëring.

Twee vrouwen kropen op het bloementapijt met een spandoek in de hand met als opschrift: “Ceci n’est pas un scandale, enfermer des enfants ça l’est.” Ook op hun lichaam stond dezelfde boodschap geschreven. Op hun ruggen stond de niet mis te verstane boodschap “Shame on you, Belgium.” Met hun protestactie klagen ze de opsluiting van een migrantengezin in het gesloten centrum van Steenokkerzeel aan. Ze werden opgepakt, verhoord en nadien weer vrijgelaten. Er werden twee pv's opgesteld. 

“En het werk dan?”

Enkele bezoekers die het protest van de twee konden filmen, reageren verontwaardigd. “En het werk dat de mensen in het bloementapijt hebben gestoken?”, klinkt het.

De activistes gaven te kennen dat ze niet tot de feministische protestbeweging Femen behoren. Maar ze kozen voor deze vorm van actie om een hommage te brengen aan Oksana Shachko, de medeoprichter en ex-lid van Femen die vorige maand op 31-jarige leeftijd dood aangetroffen werd in haar appartement in Parijs. 

Het anonieme collectief voerde de actie uit in samenwerking met performster Mireia Arnella. Bloemen platlopen en de kleren uittrekken is minder schandalig dan "de verklaringen van onze ministers en het beleid dat ze voeren". Kinderen opsluiten die de miserie ontvluchten waarmee onze consumentistische paradijs is opgebouwd, dat is schandalig", zeggen ze. Ze nemen daarbij het beleid van de federale regering fel in het vizier. 

Amnesty International
Afgelopen dinsdag protesteerde Amnesty International aan het kabinet van premier Michel. Ook zij protesteerden tegen de eerste opsluiting van een gezin in de nieuwe woonunits in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Met een 20 meter lange banner en 150 knuffels sprak de mensenrechtenorganisatie zich uit tegen de opsluiting van kinderen vanwege migratieredenen.

De betogers trokken vanuit het Warandepark met een 20 meter lang spandoek naar het hek voor het kabinet van de eerste minister. Daar bevestigden ze de banner met het opschrift #eenkindsluitjenietop en plaatsten ze een rij van knuffels die opgesloten zaten in een houten doosje. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.270 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • piet devlieger

  Het is wel aanmoedigend voor diegenen die naar België willen komen : "Kom maar naar België, halfnaakte vrouwen staan op de bres om jullie te verwelkomen." Indien ik mensensmokkelaar was zou ik die foto's ronddelen. Prachtige reclame voor gasten die amper al een blote enkel gezien hebben in hun land.

 • Lutgard Crombez

  Zouden ze zichzelf beter niet schamen, protesteren kan ook op andere manieren gebeuren!

 • jan kop

  als deze dames de rekening niet moeten betalen van de schade,begrijp ik er niets meer van...(dames is veel gezegd;)..)

 • RENE LENAERTS

  Dwaze grieten die een kunstwerk vernietigen om hun eigen mening op te dringen.

 • Karin Cleymans

  De Vlaamse normen en waarden uitgespreid hier weer..