Hakt Vlaamse regering de Uplace-knoop door of komt er uitstel?

Mogelijk dossier over het weekend getild

BELGA
De Vlaamse regering zit sinds 16 uur opnieuw samen over het dossier Uplace. De regering zoekt naar een akkoord over een nieuwe ruimtelijk plan dat onder meer plaats moet bieden aan het grote winkelcomplex in Machelen. Maar er moet nog een aantal knelpunten worden opgelost. Het is onzeker of de knoop vandaag wordt doorgehakt. Eén van de scenario's die juridisch wordt onderzocht, is de mogelijkheid om het winkelproject "te downsizen".

De Vlaamse regering buigt zich vrijdag over de ruimtelijke inkleuring van het het noordelijke gebied rond Brussel. Delen van die ruimtelijke plannen, onder meer het deel dat betrekking heeft op Uplace, zijn vorig jaar vernietigd door de Raad van State omdat de voorziene mobiliteitsmaatregelen (zoals de ontsluiting via het openbaar vervoer) onvoldoende waren.

De Vlaamse regering sleutelt al een tijdje aan een nieuw voorstel van ruimtelijk plan. Binnen enkele dagen vervalt ook de deadline voor de Raad van State.

Het dossier stond vandaag op de agenda van de Vlaamse ministerraad. De vergadering werd vrijdagmiddag enkele uren geschorst. Dat gaf niet alleen de ruimte aan enkele ministers om andere afspraken en persconferenties af te handelen, maar bood aan experts en een interkabinettenwerkgroep (ikw) ook de kans resterende knelpunten door te nemen. Zo zijn er onder meer nog vragen over de geplande mobiliteitsmaatregelen. Daarnaast ligt er ook een scenario op tafel om de voorziene oppervlakte voor retail in te perken waardoor Uplace mogelijk zijn plannen zou moeten "downsizen".

Het is onduidelijk of de ministerraad vanavond tot de finish gaat. Daarover klinken tegenstrijdige geluiden. Zo sluiten sommigen niet uit dat het dossier over het weekend wordt getild.

In afwachting van de beslissing over Uplace blijft het ook afwachten of de Vlaamse regering vrijdag ook formeel andere knopen doorhakt, zoals het dossier rond de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens.