Haïti Lavi 12-12: "Al één derde van onze fondsen in Haïti"

UNKNOWN

Het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties (Caritas International, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam-Solidariteit en UNICEF België, vaak al jarenlang actief in Haïti) nuanceert vandaag het bericht van Leslie Voltaire, speciale VN-gezant voor Haïti.

Die zei gisteren dat van de bijna 8 miljard euro aan hulp die de internationale gemeenschap heeft toegezegd voor de wederopbouw van Haïti, tot dusver minder dan 2 procent in het Caraïbische land terechtgekomen.

Ngo's
"We zouden graag wat nuances leggen en een duidelijk verschil maken tussen de bilaterale hulp, waar Voltaire het over heeft, en het geld verzameld en uitgegeven door de Belgische ngo's", zegt woordvoerder Gilles Cnockaert. "In ons land lanceerden we daags na de aardbeving de actie 'Haiti Lavi 12-12'. Via die oproep en dankzij een enorme mediasteun kwamen honderden acties tot stand. Op amper enkele weken tijd werd meer dan 23 miljoen euro ingezameld, waarvan 19 miljoen op het centrale rekeningnummer 12-12. Gemiddeld 31 procent van de fondsen die via de actie 'Haïti Lavi 12-12' werden ingezameld, zijn al besteed aan de noodhulpacties", aldus Cnockaert.

"Wat we enigszins betreuren de laatste dagen is dat alle gegevens als het ware op één hoop worden gegooid zonder onderscheid te maken tussen fondsen afkomstig van regeringen (met hun eigen procedures en verloop van toewijzing en besteding) en die van NGO's. De organisaties van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties hebben zich - net zoals bij de actie voor de tsunami in 2005 - geëngageerd om duidelijk te communiceren over de aanwending van de ontvangen fondsen. We zullen dat ook blijven doen in alle transparantie. (sps)