Hafsa El-Bazioui: “Blijkbaar heeft N-VA haar standpunt over het dragen van religieuze symbolen bijgesteld”

Hafsa El-Bazioui (l) verwijst naar de foto die Freilich zelf online zette. Daarop is hij tijdens een commissie van het federaal parlement met een keppeltje te zien.
Belga Hafsa El-Bazioui (l) verwijst naar de foto die Freilich zelf online zette. Daarop is hij tijdens een commissie van het federaal parlement met een keppeltje te zien.
Hafsa El-Bazioui (Groen) hoopt dat N-VA “haar standpunt over het dragen van religieuze symbolen heeft bijgesteld. Het Gentse gemeenteraadslid zegt dat nadat een foto van Michael Freilich (N-VA) met keppeltje in het federaal parlement is opgedoken. Het parlementslid had eerder nochtans laten optekenen geen keppeltje te zullen dragen tijdens het parlementaire werk. El-Bazioui wordt vanaf 2022 de eerste schepen met hoofddoek in Vlaanderen.

El-Bazioui pleit tegen een hoofddoekenverbod voor ambtenaren aan het loket, zoals dat in Antwerpen (waar Freilich verkozen is) wel bestaat. "In Gent bestaat geen hoofddoekenverbod voor personeelsleden, ook niet aan het loket. Dat is hier geen probleem. Het is belangrijk dat er kwalitatieve dienstverlening is. Dat kan ook door iemand die een hoofddoek draagt."

De Gentse pleit voor een actief pluralistische samenleving waarin naast de scheiding van kerk en staat ruimte is voor het dragen van religieuze symbolen, ook voor politici en ambtenaren. Een standpunt dat N-VA in Gent niet deelt. "Sommige rechtse partijen hebben hard getoeterd over een Gentse schepen maar zwijgen nu over een Antwerps parlementslid als het gaat over het dragen van bepaalde symbolen", klinkt het. "Ik vind het een opmerkelijke inconsequentie."

Freilich deelde de foto waarop hij met een keppeltje te zien is om aan te tonen dat de zitting waarop hij beelden van Palestijnen maakte niet besloten was. "Het is duidelijk dat mijnheer Freilich hier aan het werk is. Hij heeft het recht om een keppeltje te dragen en heeft op dat vlak een bondgenoot in mij”, klinkt het. El-Bazioui vindt de foto echter "zeer opmerkelijk" en geeft aan “heel benieuwd te zijn om het nieuwe partijstandpunt op dat vlak te lezen.”

Droevig

Freilich geeft in een reactie aan dat de foto waarvan sprake genomen is tijdens een informele en open bijeenkomst, en niet tijdens een parlementaire commissie. Hij geeft aan dat hij de persoonlijke beslissing nam is om geen keppel te dragen tijdens zijn parlementair werk, dat plaatsvindt in de context van het wetgevende werk dat gebeurt in commissie en de plenaire vergaderingen.

“Het is dus droevig dat mijn vrijwillige keuze om tijdens wetgevende vergaderingen en bijeenkomsten géén keppeltje te dragen nu politiek gerecupereerd wordt en doelbewust fout wordt voorgesteld door de Gentse kandidaat-schepen”, zegt hij. “Hoewel er momenteel géén wetgeving is die dit verplicht stel ik haar voor dat zij, net zoals ik, géén religieus symbool, zal dragen tijdens alle bijeenkomsten van de gemeenteraad en tijdens het schepencollege.”

Freilich benadrukt nog dat noch zijn persoonlijk standpunt noch het standpunt van de N-VA veranderd is. “Het N-VA standpunt is en blijft ondubbelzinnig: géén zichtbare symbolen voor ambtenaren die in contact zijn met de burger. Maar zoals gezegd gaat dit eigenlijk over iets totaal anders”, klinkt het. 
58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  De pot verwijt de ketel. "Als jij mag, dan mag ik ook!" Weg met die religieuze symbolen! Dit zorgt enkel voor verdeeldheid in de samenleving.

 • Jef Deckers

  Religieuse hoofdoeken af ... dan is het af voor iedereen en niet voor sommigen he Nva !!!

 • William Van den Berghe

  Beleef je geloof thuis zoals je wil en voor de rest heb je je te houden ( zoals ieder ander ) aan de voorschriften en regels zoals die gelden op je werk, op school of waar ook.

 • Chris Devlaeminck

  De pot verwijt de ketel. "Als jij mag, dan mag ik ook!" Weg met die religieuze symbolen! Dit zorgt enkel voor verdeeldheid in de samenleving.

 • Moehmena Rahous

  Wie bepaalt wat een religieus symbool is ? Heeft de overheid daar een lijst van? De swastika is het symbool voor levenskracht, geluk of heiligheid, in het hindoeïsme, jaïnisme, boeddhisme, voor de vroegchristelijken, voor Romeinen en Grieken, en de Noorse Vikingen (CR Wiki). De hoofddoek is het symbool voor onderdukking van de vrouw in de islam. Moet de NVA, en bij uitbreiding zelfs de overheid, dat standpunt hierover bevestigen?