Haar in de boter tussen CD&V en christelijke zuil? Crevits zegt speech Rerum Novarum af

Terwijl CD&V zich na de verkiezingsnederlaag van zondag volop aan het bezinnen is, haalden ACV-topman Marc Leemans en CM-voorzitter Luc Van Gorp nog eens uit naar de Zweedse coalitie naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging. De relatie tussen CD&V en de christelijke zuil lijkt op die feestdag net helemaal verziekt.

“Als vier regeringspartijen zijn afgestraft voor vijf jaar rechts liberaal beleid, dan zou ik toch twee keer nadenken vooraleer te pleiten voor meer rechts beleid”, aldus Leemans in een speech die aan de vooravond van Rerum Novarum uitlekte. “Toen mensen de voorbije vijf jaar op allerlei manieren lieten verstaan dat ze het niet eens waren met de beleidskeuzes, werd er niet naar hen geluisterd”, aldus Leemans. Volgens de ACV-topman kozen de mensen zondag “vaak voor de uithoeken van het politiek spectrum om hun ongenoegen te luchten”.

Dedain voor gewone mens

Luc Van Gorp, de voorzitter van de Christelijke Mutualiteit (CM), haalde dinsdag al keihard uit. “De politiek is ziek, heel erg ziek”, zei hij. “‘De voorbije verkiezingsperiode waren we pijnlijk getuige van een groot dedain voor de gewone mens’, vervolgde hij. “De hoogmoed van de politiek, vervreemd van de werkelijkheid, heeft voor dit resultaat gezorgd.”

“Duidelijk signaal”

De Tijd schrijft dat de uitspraken van de toplui van de christelijke zuil bijzonder slecht vallen bij de CD&V-top. Volgens Newsmonkey annuleerde Hilde Crevits, het boegbeeld van de partij, daardoor haar geplande speech in Ieper. “Een duidelijk signaal”, aldus de nieuwssite. Crevits zou al in het begin van de week beslist hebben om haar traditionele speech af te gelasten omdat haar partij zich na het verlies van zondag bescheiden wil opstellen. Toch is haar afwezigheid een sterk signaal aan Leemans. 

Mensen zoals Marc Leemans hebben zeer links gezaaid en rechts heeft geoogst

Vvoormalig staatssecretaris Etienne Schouppe

“Zelfs de politieke linkervleugel heeft het nu gehad met de heren Van Gorp en Leemans”, citeert de krant enkele hooggeplaatste CD&V’ers. Ook voormalig staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) was deze ochtend  op Radio 1 kritisch. “Mensen zoals Leemans hebben zeer links gezaaid en rechts heeft geoogst.” Een ander partijlid van ACW-signatuur zet de zaken nog scherper in een reactie aan De Morgen: “Leemans heeft het Vlaams Belang groot gemaakt door zijn harde stijl en zijn opjuttende taalgebruik.”

Bezinning

Een partijtopper benadrukt aan De Morgen dat de wrevel zich uitstrekt over alle standen van de partij, niet alleen de arbeidersvleugel. Ook de zelfstandigenorganisatie Unizo en de Boerenbond tonen in het openbaar weinig affectie voor de partij. “Ze bemoeien zich wel met onze lijstvorming, maar we krijgen er niets voor terug.” Hilde Crevits wierp gisterochtend tijdens een vergadering van verkozenen van CD&V op dat haar partij en de sociale organisaties eens goed moeten praten. Beide kanten zijn dus duidelijk toe aan bezinning.
57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos de klinker

  Crevits hoort vlaams president te zijn . Zonder twijfel!

 • jos de klinker

  Wat doet smet nog op tv ? reuma-patiënt die het verleden leeft ! Die zou beter met pensioen gaan . Ruimte maken voor militanten van deze tijd . Die inzicht kunnen bijbrengen naar de noden van het heden . Een partij als pvda bestempelen als extreem... belachelijk hoe de vld zich opstelt . Die kleine kans om in de volgende 5j orde op zaken te stellen zomaar van tafel vegen !

 • Michel Roman

  Enkel de CD&V zelf is verantwoordelijk voor hun eigen ondergang. Toen Leterme het NVA paard van Troje binnentrok was de neergang al voelbaar. Voor de postjes hebben ze een rechts liberaal beleid gesteund en zo hun eigen achterban compleet verloren. Nu de schuld op deze steken bewijst dat ze hun lesje nog steeds niet geleerd hebben. De CD&V is al lang niet meer de partij van de gewone man. Volgende keer onder de kiesdrempel ?

 • Mady Vermeulen

  Waar is de tijd dat de CVP haar (over) macht dankte aan haar zuilen....

 • Marc Baeyens

  Als de cD&v wil overleven zal ze moeten afstand nemen van alle linkse zuilen de Vlaanderen verzieken en nog meer richting extreem rechts duwt.