H.B. (64) heeft nog maar 8 maanden gewerkt: "Ik ben al 40 jaar een bewuste dopper"

De man werd enkele keren opgebeld door de RVA, maar kwam telkens weg met een smoes.
belga De man werd enkele keren opgebeld door de RVA, maar kwam telkens weg met een smoes.
"Ik ben nu 40 jaar aan 'de dop'. Bewust." Dat zegt H.B., een 64-jarige man met een universitair diploma. "Mooi leven gehad en niemand die ooit lastige vragen heeft gesteld. Ik heb een klein jaar gewerkt en dat was het." B. leidt een rustig leventje aan de Westkust. "Volgend jaar ga ik met pensioen."

H.B. wil te allen prijze anoniem blijven. "Ik wil in het laatste jaar van mijn 'carrière' als kampioen van alle 'doppers' geen ­problemen meer krijgen. Ik weet trouwens niet wat ze met mij als 64-jarige nog zouden kunnen aanvangen, maar je weet maar nooit. Ik heb ook die verhalen gehoord over de plannen van Bart De Wever. Ik zal me dus rustig houden, zoals steeds. Ik ga volgend jaar met pensioen. Dat zal natuurlijk niet veel veranderen aan mijn levensstijl, maar dan ben ik pas helemaal vrij."

Acht maanden heeft H.B. in zijn hele leven maar gewerkt. "Ik was ingeschreven als bediende bij een openbare dienst. Veel moest ik niet doen. Ik zat de hele dag op een stoel te kijken of alles wel volgens de regels van de kunst verliep. Ik doodde de tijd met het lezen van boeken. Na enkele maanden was ik het beu, maar ik had intussen wel tweehonderd dagen gewerkt en kon dus in die tijd naar 'de dop'."

1.000 euro per maand
De man werd enkele keren opgebeld door de RVA. "Ik kreeg dan een telefoontje van een vriendelijke beambte die me meldde dat er in mijn vakgebied een job vrij was in een of andere school. En of ik me wilde aanbieden. Ik bedacht dan een trucje om er toch maar niet te raken. Probleem met openbaar vervoer of net een akkefietje met mijn kinderen. Die ambtenaren stelden me verder geen vragen en ik werd met rust gelaten. Toen ik de vijftig voorbij was - dat is intussen bijna 15 jaar geleden - heb ik nooit meer telefoontjes gekregen van de RVA. Ik tel dus niet meer mee, maar ik krijg wel nog elke maand zo'n 1.000 euro op mijn rekening."

LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL VAN H.B. VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS. OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE