Gynaecologen luiden de alarmbel: er studeren te veel specialisten af

thinkstock
Tal van specialisten dreigen met te veel af te studeren. De gynaecologen luiden de alarmbel: hooguit de helft van de Vlaamse assistenten gynaecologie in opleiding hebben onmiddellijk uitzicht op een job, zo blijkt uit een enquête waarmee vakblad De Specialist uitpakt. Ook radiotherapeuten, nefrologen, vasculair en abdominaal chirurgen en radiologen zitten in de gevarenzone.


Gynaecoloog Toenga De Vos en assistent Bart Vergauwe deden een enquête bij assistenten, gynaecologen die minder dan vijf jaar afgestudeerd zijn, en bij alle Vlaamse diensten gynaecologie. Daaruit blijkt dat nu al 187 Vlaamse assistenten gynaecologie in opleiding zijn voor 91 vacatures de volgende vijf jaar.


"Heel wat collega's komen maar moeilijk aan de bak. Ze dreigen zich na 12 jaar studie te moeten heroriënteren", klinkt het. Uitwijken naar het buitenland is amper een optie: ook daar is er een overschot. "Het ergste is dat men bij aanvang van de opleiding nog suggereert dat je beslist werk vindt. Maar op het einde van de rit dreigt de desillusie", zegt De Vos.


Komt daarbij dat het spanningsveld tussen universitaire ziekenhuizen die - goedkope - assistenten nodig hebben en er dus veel opleiden om te blijven draaien, en de afkalvende arbeidsmarkt, niet van die aard is om de toestand te verbeteren.


Vergauwe en De Vos speelden hun precieze gegevens door naar de Planningscommissie om tot een eerlijk(er) aantal opgeleide gynaecologen te komen. Want die adviseert 19 uitstromende gynaecologen per jaar, terwijl er met de dubbele cohorte in 2023 rekening zal moeten houden met 60 in plaats van 30 uitstromende gynaecologen. 
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Line Breemersch

  Laat de natuurlijke selectie zijn werk doen, die met talent zullen blijven, de anderen kunnen nog verpleegster worden! Door de kunstmatige schaarste, hebben de minst bekwame ook een ville wachtkamer........ en een kerkhof aan medische fouten! Als er concurrentie is, zullen ze meer hun best doen om bij te blijven!

 • Jan Van de Velde

  Als de studies 11 jaar duren, is het te verwachten dat de situatie na het einde van de studies grondig gewijzigd is. Ze kunnen allicht nog huisarts worden; die zijn er nog erg tekort.

 • Gerard Braeckmans

  Door de lage wachttijden zouden ze meer praktijken moeten openen en dan kan het 'teveel' aan specialisten opgelost worden. Toch simpel? Iedereen aan het werk en de patiënt is vlugger op consultatie.

 • Patrick Kelchtermans

  of met andere woorden, de wachtlijsten van 4 maanden en langer blijven best behouden, want bij schaarste kan je de prijs hoog houden. D'r is er bijna geeneen meer geconventioneerd, 75 euro voor een routine-onderzoek van een kwartier is normaal. Mutualiteit betaalt dan iets meer dan de helft terug. Geen wonder dat steeds meer mensen dergelijke onderzoeken uitstellen of zelfs helemaal overslaan.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Ga eens naar de tandarts , de oogarts ef nen andere specialist ? Maanden wachten ... Dus omscholen deze specialisten ! Moet de drommel ook doen .