Gwendolyn Rutten vernietigend over gouverneursdossier: “Als Carina Van Cauter het niet wordt, is er geen gouverneur van Oost-Vlaanderen”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten is niet te spreken over het "gebrek aan professionalisme" waarmee het dossier van de Oost-Vlaamse provinciegouverneur wordt behandeld. Dat er nu informatie over de assessments in de kranten wordt gelekt, is volgens haar een reden om de hele procedure nietig te laten verklaren. Ze spreekt ook van een "politiek maneuver" tegen Carina Van Cauter, de kandidaat die voor Open Vld in de race zat. Dat heeft Rutten via De Ochtend en een reeks tweets laten verstaan. 

Rutten laat er geen misverstand over bestaan: "Als Carina Van Cauter het niet wordt, is er geen gouverneur van Oost-Vlaanderen".

Het ging al hard tegen onzacht in het hele dossier over de opvolging van Jan Briers als Oost-Vlaams provinciegouverneur. Vlak voor de herfstvakantie geraakte de Vlaamse regering het niet eens over een opvolger. Volgens minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) kwam Wim Leerman, de directeur van de stad Aalst, als beste uit de assessmentprocedure. Maar Open Vld zette de hakken in het zand en hield vast aan de liberale kandidate Carina Van Cauter. De regering duidde uiteindelijk arrondissementscommissaris Didier Detollenaere aan als waarnemend gouverneur.

Intussen zijn ook de resultaten van de assessment gelekt. Uit die documenten blijkt volgens De Tijd dat Leerman een pak beter heeft gescoord dan Van Cauter. 

Open Vld-voorzitster Rutten is niet te spreken over dat lek. "Dat is een enorme schending van de privacy", klinkt het. Zij is er ook van overtuigd dat dit soort lekken de hele procedure op losse schroeven kan zetten. "In de privé zou dat reden zijn om heel de procedure
kaduuk te laten verklaren", aldus Rutten. 

“Politiek maneuver”

De Open Vld-voorzitster vermoedt ook dat de lekken passen in een "politiek maneuver" om Carina Van Cauter te beschadigen. "Dit is een maneuver. Dat men het dan zegt, dat men aan politiek aan het doen is. Maar verschuil je dan niet achter zogezegde procedures om kandidaten met de grond gelijk te maken", klonk het scherp in De Ochtend. 

Dat men het dan zegt, dat men aan politiek aan het doen is. Maar verschuil je niet achter zogezegde procedures om kandidaten met de grond gelijk te maken

Gwendolyn Rutten

Rutten blijft daarom ook vasthouden aan Van Cauter. "Wij vinden Carina Van Cauter een uitstekende kandidaat-gouverneur. Zij heeft alle competenties om geschikt te zijn voor de functie. Het enige wat wij vragen, is een beoordeling die op een professionele manier gebeurt". En als Van Cauter het toch niet wordt? "Dan is er geen gouverneur.”

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.
Belga Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.298 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fonz Ooms

  Een gouverneur moet partijneutraal zijn. Punt.

 • Eric Urkens

  Met alles waar mevrouw Rutten zegt voor te staan veegt ze zelf de grond. Je moet het maar doen, met uitgestreken gelaat dan nog.

 • Marc Baeyens

  De vrouwen doen het niet zo goed bij Open vLD. Rutten probeert een politiek postje binnen te halen met een vrouw die zelf slecht scoorde op haar examen. En dat terwijl zij ons enkele weken geleden nog van de politieke correctheid zelve trachtte te overtuigen.

 • ERWIN MINNEBO

  Ja wat wil Gwendoline is het voorbeeld heeft ook zo haar postje gekregen omdat ze vrouw is. Heeft Blauw nog niet genoeg op zijn doos gekregen qua stemmen ? Of gaat ze nu terug eens zeggen zoals ze deed om mee te mogen zetelen in de huidige regering. "Dank U Mijnheer Beke" op haar blote kniëen kan ze dit misschien nog eens doen, wie weet geeft Beke haar zijn zegen.

 • patrick morel

  Goed idee, afschaffen die handel, we gaan verder zonder provincies en zonder politieke benoemingen, grote besparing.