Gwendolyn Rutten: “Paars heruitvinden en kijken wie we kunnen meetrekken”

Federale formatie

.
VTM NIEUWS .
Voor Gwendolyn Rutten, nog enkele weken Open Vld-voorzitster, moeten socialisten en liberalen de basis vormen van de nieuwe federale regering. "We moeten paars opnieuw uitvinden en kijken wie we kunnen meetrekken", reageerde ze zondagmiddag in VTM NIEUWS op het nieuws dat haar socialistische collega's Conner Rousseau (sp.a) en Paul Magnette (PS) hun collega's consulteren over de regeringsvorming.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Naar verluidt heeft het duo de voorbije week al vier partijvoorzitters gezien en volgen er nog vier volgende week. Het gaat om de partijen die midden maart de volmachten voor de regering-Wilmès hebben gesteund, dus niet Vlaams Belang en PVDA. 

Rutten bevestigt contact

Rutten bevestigde zondag dat zij de twee al heeft ontmoet, Vlaams minister-president Jan Jambon bleef in De Zevende Dag het antwoord schuldig of Bart De Wever al een gesprek gehad heeft. Ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci wilde niet bevestigen of zij haar socialistische collega's al zag.

Volgens Conner Rousseau is het niet de bedoeling al echt aan de regeringsvorming te werken. "We gaan geen tekst opstellen, maar een tabel of kader maken” voor iemand anders, die daarmee dan een regering kan vormen, verduidelijkte hij in De Zevende Dag. De sp.a-voorzitter wil onder meer weten of er iets veranderd is door de coronacrisis. Wie wil er nu nog besparen op de zorgsector? Volgens Rousseau is er een sterke overheid nodig, die zowel de bedrijven als de mensen helpt. "Het water staat aan de lippen van de horeca en de cultuur, van gezinnen en bedrijven", klonk het.

Staatshervorming?

Voor sp.a is een staatshervorming bespreekbaar, op basis van twee principes: solidariteit en efficiëntie. Daarbij moeten ook een aantal zaken geherfederaliseerd worden. Rousseau had het over de gezondheidszorg en het klimaat. Maar Jan Jambon liet zondag nogmaals verstaan dat er van een herfederalisering van de gezondheidszorg voor de N-VA geen sprake kan zijn. Eerder pleitte ook CD&V-voorzitter Joachim Coens voor een volledige regionalisering van de gezondheidszorg.

Gwendolyn Rutten ziet een staatshervorming eerder in het perspectief van 2024. "Na corona zal eerst een volwaardige regering onze economie weer moeten laten draaien en er zullen ook sociale hervormingen nodig zijn. We moeten eerst de taart bakken en dan verdelen", stelde ze. Er is een groot akkoord nodig tussen liberalen en socialisten. Laten we paars maar opnieuw uitvinden. En dan kunnen we ook kijken wie er allemaal nog kan meedoen.”

"Onze gezondheidszorg en zorgpersoneel hebben ongelooflijk sterk werk geleverd”, aldus de Open Vld-voorzitster nog. “We moeten ook hier verder hervormen om hen beter te ondersteunen, bijvoorbeeld met meer handen aan het bed. Ze pleitte ook voor een hervorming van de woonzorgcentra.

Lees ook: “Laten we stoppen te doen alsof Bart De Wever de zonnekoning is”: waarom een nieuwe regering nog niet in zicht is (+)
112 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marc busselot

  Wie wil er nu eindelijk mevrouw Rutten eens dringend vragen haar mond te houden. Zij beschadigd eerst en vooral haar eigen partij, en dit terwijl er in Vlaanderen waar het soft liberalisme van de vroegere VLD zeker een goede voedinsbodem heeft bij een middenklasse kiezer.Een middenklasse waarop de Vlaamse welvaart is gebouwd. Daar waar Wallonie het slachtoffer werd van de groot industrie.

 • Marc Baeyens

  Rutten gaat het warm water heruitvinden nu ze politiek dood is bij OPEN vLD en geen risico meer loopt. Ik begin meer en meer het gevoel te krijgen dat ze ergens 'links' solliciteert

 • Mario Knapen

  Er zijn twee mogelijkheden, ofwel proberen we een regering te maken zonder open VLD en zonder NVA ofwel zorgen we dat er snel nieuwe verkiezingen komen. Zo kan het volk beslissen, en deze keer laat je de mensen die de verkiezingen winnen aan zet. We hebben genoeg van regeringen die het opnemen voor de grote vermogens en bedrijven die geen eerlijke belastingen betalen.

 • Chris Devlaeminck

  Ik weet niet wie ik een grotere verrader van de Vlamingen vind. Verhofstadt of Rutten. Ik twijfel sterk maar neig toch eerder Rutten te kiezen. De VLD, een partijtje dat in de peilingen geen 10% meer haalt en zich moet sterk maken met te doen alsof ze familie zijn van de MR. En die om toch maar te mogen meeregeren zonder schroom de Vlaming het gelag zal laten betalen. Jakkes! Mijn maag keert ervan!

 • marc castermans

  Spaar ons van dergelijke regering die de Vlaamse belastingbetaler gaat uitwringen. Wallonië moet geld hebben om haar vele ambtenaren te blijven zoet houden net als haar vele werklozen en parasieten. We mogen zeker niet sentimenteel gaan doen vanwege Corona, niets is gratis en iemand gaat dat betalen en wie denk je dat dat wordt?