Gwendolyn Rutten (Open Vld) wil euthanasie bij ‘voltooid leven’

OPENVLD/Belga
Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten acht de tijd rijp voor een grondig debat over euthanasie bij 'voltooid leven'. Dat zegt ze in een opiniestuk in De Morgen naar aanleiding van een uitspraak van radiocoryfee Lutgart Simoens in een interview met Het Laatste Nieuws. Die zei eerder dat ze weinig fysieke problemen heeft, maar het toch "gehad had". Haar oproep kent voorlopig echter weinig bijval.

In het opiniestuk schrijft Rutten dat ze het helemaal eens is met Simoens. "Niet alleen bij ondraaglijk lijden, maar ook als je leven 'af' is, moet je er een punt achter kunnen zetten wanneer je er zelf, uitdrukkelijk, vrijwillig, onafhankelijk en duurzaam om vraagt." Volgens Rutten is de tijd rijp om in het federale parlement het debat te voeren. Niet snel, snel maar in alle rust en sereniteit.

Haar oproep kent echter weinig bijval, zowel bij experts als in het politieke milieu. Sp.a probeert al geruime tijd een debat te voeren over euthanasie bij dementie. "Onze pogingen werden telkens afgeblokt, ook door de liberalen. Dat de tijd volgens mevrouw Rutten nu rijp zou zijn om over voltooid leven te praten, terwijl er tot nog toe niet over de andere zaken gepraat mocht worden, is dan ook een rare kronkel", stelt Karin Jiroflée. 

Bij N-VA en CD&V zijn ze duidelijk: als er geen grondige evaluatie komt van de huidige euthanasiewetgeving, is praten over een uitbreiding ervan niet aan de orde. Bij de Franstalige partijen MR en PS is dan weer te horen dat een dergelijk debat "nu niet aan de orde is omdat het niet echt leeft".
276 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel De Vreese

  Vind ik maar normaal en moest er al lang zijn. Voor 1 keer in mijn leven zou ik zelfs speciaal voor de VLD stemmen indien dit een verkiezingspunt zou worden.

 • Peggy Cornelis

  Mensen die door ziekte of dementie , alzheimer aanvraag doen gaan door een hele hoop en worden zelfs nog geweigerd. Maar ook voor mensen gewoon leven af en ook willen sterven zou dan ook gaan. Wat als ertussen zitten die met zelfdoding in hoofd zitten. Vind mensen ziek daar begrijp ik het maar als men goed is en gezond waarom?? Ik kan oude mensen die gelukkig zijn 80-90 jarigen. Waarom alles kunnen vast leggen leef met de dag.

 • Bruno Suykens

  Rutten blijft met haar graaihandjes van mijn leven alvast af. Ik heb geen schoonmoeder laat staan de Open VLD nodig om dergelijke beslissing te nemen. Ik zal tijdig en vooral ZELF het nodige doen om te laten gebeuren wat kan en vooral mag. Ik houd mijn hart vast voor politieke inmenging in zulke zaken.

 • Gino Denil

  Het is een illusie dat iedereen doet met zijn leven wat hij wil en dat hij vrije keuzes maakt. Als je het aan een hongerlijder in de Sahel vraagt zal hij sneller vinden dat het genoeg geweest is dan een tafelgenoot aan de rijke tafelen van Gwendolyn Rutten. Maar in de plaats van euthanasie kan je die hongerlijder natuurlijk ook eten geven.

 • Luc Van Bogaert

  Ik ben het er volledig mee eens, mensen moeten kunnen beslissen over hun eigen leven, daar hebben wij helemaal geen oerconservatief clubje van VB, CD&V en N-VA voor nodig om het tegendeel te beweren.