Gwendolyn Rutten: "Met sociale vlaktaks gaat iedereen erop vooruit"

BELGA
Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten spreekt tegen dat de vlaktaks waar haar partij voor pleit sociaal onrechtvaardig is. "Iedereen gaat erop vooruit", zei ze vandaag in haar slottoespraak op het partijcongres in Antwerpen. 

Op het Vrijheidscongres zette Open Vld een visie voor de komende tien jaar uit. De Open Vld-leden (er waren 700 mensen ingeschreven voor de debatten) schaarden zich zaterdag achter het voorstel voor een vlaktaks dat de partijleiding heeft uitgewerkt: één tarief van 30 procent voor alle inkomsten boven de belastingvrije schijf.

"Vandaag pakt de staat meer dan de helft van je loon af. En wat overblijft, dat is voor jou. Wij draaien de logica om. Je werkt in de eerste plaats voor jezelf, en niet voor de staat. Daarom wordt het eerste deel van wat je verdient niet belast, nooit. En die drempel voor dat belastingvrij minimum ligt op de armoedegrens", legt Rutten uit.

Critici zeggen dat zo'n vlaktaks asociaal is en ervoor zorgt dat de sterkste schouders niet langer de zwaarste lasten dragen. Rutten spreekt dat tegen. "Dit voorstel is een goede zaak, voor de brede middenklasse en zeker voor mensen met een laag inkomen. Zij zullen bijna geen belastingen meer betalen. Dat is een kans om vooruit te gaan. Zo kom je uit de armoede. En daarom, daarom is onze vlaktaks zo sociaal". 

"Liberaal en sociaal: dat gaat hand in hand", zei Rutten. "Het is een boodschap die we zelf meer moeten uitdragen". Open Vld pleit voor een afbouw van het overheidsbeslag tot maximum 45 procent. De staat "moet beter en goedkoper werken" en "zich toeleggen op haar kerntaken", zei Rutten.

Onderwijs als motor van emancipatie

De liberalen zetten fors in op onderwijs als motor van emancipatie. De partij wil iedereen het recht geven om tijdens de loopbaan twee jaar opleiding of bijscholing te volgen. "Dat kan twee jaar in één keer zijn of gespreid, bijvoorbeeld een dag in de week", zei vicepremier Alexander De Croo, die samen met viceminister-president Bart Tommelein het congres voorzat.

De liberalen keurden ook een pak voorstellen goed rond flexibeler werken. Thuiswerken zou een recht moeten worden, dat de werkgever enkel mits motivatie kan weigeren. Het voorstel om verlof te kunnen delen met anderen, haalde het niet. Dat was meteen het enige door de partijleiding voorbereide voorstel dat het niet haalde.

Ook de ethische thema's kwamen aan bod. Open Vld wil het debat openen over een wettelijk kader voor het "voltooid leven": wie niet in medisch opzicht lijdt, maar uitdrukkelijk, onafhankelijk en vrijwillig om stervenshulp vraagt, moet kunnen begeleid worden.

Het congres viel samen met de 25ste verjaardag van de ontbinding van de PVV en de oprichting van de VLD. Guy Verhofstadt, destijds de drijvende kracht achter die oprichting, blikte zondag op het congres terug op die periode.

Hecht federaal Europa

"Van een maatschappij waarin verzuilde instellingen en instituties belangrijker waren dan burgers en individuen, zijn we opgeklommen tot een samenleving van mannen en vrouwen, ouderen en jongeren die vrijer, autonomer, mondiger en tegelijk welvarender zijn dan ooit tevoren", zei Verhofstadt.

De ex-premier hield ook een vurig pleidooi voor een "hecht federaal Europa". "De gevaarlijkste krachten vandaag zijn niet langer de anti-Europese of eurosceptische partijen. De echte ondermijners van Europa zijn zij die twijfelen, zij die warm en koud blazen. Zij die beweren de kracht van de verandering te zijn, maar Europees vooral de inertie van het status quo uitstralen of erger nog samenwerken met zij die Europa openlijk ondergraven of zelfs willen verlaten". 

Voor de petite histoire: voor het eerst in 25 jaar zongen de Vlaamse liberalen op hun congres het liberale strijdlied "Hoog banier". Die traditie was na de ontbinding van de PVV in onbruik geraakt.
83 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Johan Smets

  Zand strooien in de ogen van de mensen, daar is Rutten goed in. Vlaktaks, alle belastingen omlaag ... maar ze "vergeet" de achterkant van de medaile te melden: taks op brandstof omhoog, suikertaks op frisdranken (ook die geen suiker bevatten), lagere terugbetaling van medicijnen, kinesisten die deconventioneren .... Goe bezig Open VLD ...

 • Tom Faes

  De put wordt opnieuw gevuld met een heffingske links en een heffingske rechts en de domme middenklassers zij ploegen verder. Ja wadde.

 • One For the Road

  dus Rutten kan zich vinden in 30%? iemand met 2.400,00 eur bruto naar 1.600,00 eur brengen is even ok als iemand met 10.000,00 eur naar 7.000,00 eur te brengen, als ik het zo lees is meer geld verdienen inderdaad niet aantrekkelijk.

 • raf peeters

  Wel Rutten weet je wat een rusthuis kost per jaar ,wel als je hier komt verkondigen dat vanaf 25000 euro pas belastingen worden ge-int met je zogenaamde vlaktaks kan misschien gesproken worden,als je al de belastingen op pensioenen afschaft als basis ,trouwens geld dat de betrokkene 45 jaar zelf afgedragen heeft en dringend nodig heeft zijn rusthuis te betalen ,wel als je met die goede nieuws show komt ben je op de goede weg.

 • Geert Matthys

  Lol, gebeurt nooit. Er moeten 2 miljoen uitkeringen en pensioenen betaald worden en die zijn de koningsmaker. Groen wordt grootste partij .