Gwendolyn Rutten in Limburg: "Alle provincies afschaffen ... behalve Limburg"

Limburgers mogen op hun beide oren slapen: als het van Open Vld afhangt wordt hun provincie niet afgeschaft, zo verklaarde Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten gisteren tijdens het kopstukkendebat op de regionale zender TVL. Een opmerkelijk standpunt, aangezien de partij alle andere provincies wél wil opdoeken.

"Ik denk dat in Limburg de provincie blijft bestaan. Waarom? Omdat er hier wordt samengewerkt. Het is zelfs nog meer nodig om vanuit Limburg op tafel te kloppen en de Limburgse eisen ook in Brussel te laten horen." Een opmerking die N-VA-voorzitter Bart De Wever meewarig doet schudden en opmerken dat het Open Vld-programma wel degelijk de afschaffing van de provincies voorschrijft.

"Is dat dan alles behalve Limburg?", vraagt De Wever, waarop Rutten drie keer bevestigend antwoordt, tot groot jolijt van het publiek.

Tijdens het debat pleitte N-VA voor de afschaffing van alle provincies, mits er samenwerkingsverbanden tussen gemeenten kunnen blijven bestaan. CD&V en sp.a zijn tegen de afschaffing van de provincies. Alle partijen waren het wel eens dat er over heel Vlaanderen te veel regionale organen bestaan en daarin gesnoeid kan worden.