Gwendolyn Rutten hekelt aanwezigheid en uitspraak milieuminister Marghem op klimaatmars: “Misser van formaat”

Gwendolyn Rutten.
BELGA Gwendolyn Rutten.
"Een misser van formaat", zo bestempelt Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten een uitspraak van federaal minister van Milieu Marie Christine Marghem (MR) op de klimaatbetoging van zondag. Daar liet de MR-minister optekenen dat Vlaanderen "systematisch hogere ambities afremt".

De uitspraak van Marghem deed gisteren al het nodige stof opwaaien. Zo namen de Vlaamse ministers van Energie en Omgeving, Bart Tommelein (Open Vld) en Joke Schauvliege (CD&V), de uitspraak op de korrel.

Ook Open Vld-voorzitster Rutten was 'not amused' met de uitval van Marghem. "Ik begreep er niks van. Om te beginnen moeten ministers niet betogen. Ministers moeten het doen. Vlaanderen haalt de doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie en klimaat. Voor ons mag de ambitie gerust hoger, maar laat ons er geen communautair gehakketak van maken. Dit was een misser van formaat", aldus Rutten maandag in het VRT-programma De Ochtend.

Rutten zal de kwestie aankaarten bij Marghem zelf, maar wil de zaak ook niet verder opblazen. "Dit was niet de essentie van de betoging. Dit incident is gesloten", klonk het.

“Verliezen kostbare tijd”
Federaal Energieminister Marie-Christine Marghem (MR) verduidelijktop de Klimaattop in het Poolse Katowice haar kritiek aan het adres van de Vlaamse regering. “Ik doelde op de verdeling van de klimaatinspanningen voor de periode 2020-2030", zegt ze.

De federale staat, het Vlaams, Waals en Brussels gewest sloten begin dit jaar een akkoord over de verdeling van de Belgische klimaat- en energiedoelstellingen voor de periode 2013-2020. “Ik wil nu beginnen aan de verdeling voor de periode daarna, maar Vlaams minister Schauvliege houdt dat tegen”, zegt ze in Katowice. “Schauvliege wil dat gesprek pas aanvatten als het Belgische Energie- en Klimaatplan is ingediend bij Europa, maar daarmee verliezen we kostbare tijd.” België moet eind dit jaar een eerste versie indienen bij Europa, eind 2019 moet het plan definitief zijn.

“Geen zin in welles-nietesdiscussie”
“Wallonië en Brussel willen vooruit, maar stuiten elke keer op een rem van Vlaanderen”, aldus de minister. “De grote zorg van Vlaanderen is de Antwerpse economie. Die creëert enorm veel meerwaarde, maar ook enorm veel uitstoot.”

 Marghem gaat nog verder. “Toen Europa in juni de doelstelling voor hernieuwbare energie wou aanscherpen van 27 naar 32 procent heeft België zich onthouden. Dat was louter en alleen op vraag van Vlaanderen”, zegt ze. “De grote opkomst op de betoging van zondag heeft me er nog meer van overtuigd dat alle neuzen nu echt in dezelfde richting moeten. We moeten vooruit.”

“We zijn zeer benieuwd naar het klimaatplan van minister Marghem en zullen dan op constructieve wijze afspraken maken over wie wat doet”, reageert Vlaams minister Schauvliege. “Ik heb geen zin in een welles-nietesdiscussie, want klimaat is te belangrijk om ruzie over te maken.” 
66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Natuurlijk. Niet de activiteit van de mens helpt het milieu om zeep. Maar de neoliberale kapitalistische economie met haar winstmaximalisatie ten koste van mens en omgeving. En wat vertegenwoordigen liberalen nu éénmaal. Dan ga je toch niet meestappen in een dergelijke betoging. Voor een keer heeft Rutten gelijk.

 • Frank Meynen

  wat heeft dat mens toch een dunk van zichzelf !!!! ( anders was het weer geen politicus zeker ?)

 • raf peeters

  Heb in mijn carriere met de Franse gemeenschap gewerkt ,wel als de Vlaming maar 1/10 van die hun mentaliteit moesten hebben ,zou 100 keer beter draaien in Vlaanderen.Vlaanderen zijn er teveel die menen hun mening moeten "opleggen" en ergste ,ze menen ook nog bij het rechte eind te hebben,allemaal Zonnekoningen.

 • Bix Froefel

  Just da manneke van "hier nen euro"

 • Johan Blondeel

  Mevr rutten zwij maar met al je babbels je bent zo goed als je voorganger verhofstad en dhr D.C gisteren staan zwaaien in Afrika met 50€ milj zijn hier ook vrouwen die moeilijk hebben. Jullie weten toch dat Kabila met lacht en liever zakens doet met de Chinezen.