Guy van Hirtum morgen eindelijk burgemeester van Westerlo

Antwerps Gouverneur Cathy Berx benoemt morgenmiddag Guy Van Hirtum (CD&V) tot burgemeester van Westerlo. Dat gebeurt maar liefst vier jaar na de gemeenteraadsverkiezingen. De benoeming had dan ook heel wat voeten in de aarde.

Kort na zijn overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen werd Van Hirtum voor de Correctionele Rechtbank van Turnhout vervolgd voor inbreuken op het afvalstoffendecreet en voor valsheid in geschrifte tijdens de vorige legislatuur.

In december 2003 had Van Hirtum samen met milieuschepen Filip Verrezen en gemeenteraadslid René Verachtert beslist om 637 vrachten vervuilde grond van het containerpark naar percelen in Oosterwijk en Tongerlo te laten afvoeren zonder OVAM-certificaat.

Geen fraude, wel milieu-inbreuken
Inmiddels werd Van Hirtum door zowel de Correctionele Rechtbank als door het Hof van Beroep van Antwerpen vrijgesproken voor de beschuldiging van valsheid in geschrifte. Maar hij werd begin mei door Hof van Beroep nog wel veroordeeld tot een boete van 5.500 euro met uitstel voor milieu-inbreuken, maar tekende cassatieberoep aan.

Benoeming
De vrijspraak voor valsheid in geschrifte volstaat voor Gouverneur Berx en minister van Binnenlandse Zaken Geert Bourgeois (N-VA) om over te gaan tot de benoeming tot burgemeester van Westerlo.

4.334 stemmen
Van Hirtum werd na zijn overwinning van de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 voorgedragen om zichzelf op te volgen als nieuwe burgemeester van Westerlo. Hij behaalde 4.334 voorkeurstemmen en blijft daarmee de populairste politicus van de parel van de Kempen. (belga/edp)