Gustavus, de oudste man van België, is overleden

Gustavus Leclercq
Jan Aelberts Gustavus Leclercq
Gustavus Leclerq is op 106-jarige leeftijd overleden. De man uit De Haan was sinds 7 maart de oudste mannelijke Belg nadat Jacques Clemens op 108-jarige leeftijd overleed. 

Gustavus ‘Gustaaf’ Leclercq werd op 2 juli 1911 geboren in Gent en had een bewogen jeugd achter de rug. Op zijn derde werd hij wees, als jongste van drie. Zijn ouders stierven aan tyfus. Tot zijn achttiende woonde hij in het weeshuis met zijn oudere broer. Hij werd daarna zelfstandig schrijnwerker. De man zat ook in het verzet en werd twee keer gemobiliseerd. Toen hij 77 was, stierf zijn eerste vrouw. Daarna leerde hij Nora kennen.

De man was absoluut geen stilzitter. "Ik heb vijf vriendinnen - mijn ‘Gogo Girls’ - om mee op stap te gaan. Dát is mijn geheim. En elke ochtend een haring eten, dat ook", vertelde hij vorige maand nog in onze krant. Daarnaast ging hij ook nog elke twee weken dansen in het woonzorgcentrum. "Ik moet gewoon buiten zijn. Na het ontbijt is het van hier naar ginder en van ginder naar daar. In de zomer wandelen we elke dag op de dijk. En ik ga elke week naar de bibliotheek. De grote letters kan ik nog lezen. Zoals de gazet, aan de titels heb ik genoeg."

Gustaaf woonde nog steeds in zijn eigen flat in De Haan. Hij werd 106 jaar en 9 maanden oud - op 2 juli zou hij 107 geworden zijn. 

Gustavus Leclerq in 2012.
Benny Proot Gustavus Leclerq in 2012.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Audenaert

  Zo wil ik ook oud worden .

 • Roger Sartet

  Rust zacht . Benieuwd wat die brave man hierboven gaat zeggen hoe de wereld rampzalig is veranderd .....

 • Anne Jacobs

  't Zal 't zeetje zijn zeker die zo'n gezondheid geeft! (en die haring) Hop, allemaal naar daar! Rust zacht lieve Gustav.

 • Luc D'haese

  Ziet er een menslievende vent uit!

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Rust zacht je heb het verdiend ga boven nog wat dansen