Guineese drugssmokkelaars krijgen tot acht jaar cel

Acht Guineeërs en een Spanjaard die betrokken waren bij een drugssmokkel die meer dan drie jaar zou aangesleept hebben, zijn vrijdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen van 30 maanden tot 8 jaar. De bende had grote hoeveelheden cocaïne en heroïne ingevoerd om die vervolgens te verzenden naar Spanje en naar Denemarken. De opbrengsten werden geïnvesteerd in vastgoed in Guinee.

De politie kwam de bende op het spoor toen een verdachte in een ander drugdossier sprak over een Guineese man die de bijnaam "l'Américain" droeg, regelmatig grote sommen geld naar Guinee stuurde en zich bezighield met drughandel. De politie kon achterhalen dat "l'Américain" de 35-jarige Lamarana S. was en begon de man en zijn omgeving van nabij te volgen.

In de maanden die daarop volgden, tussen november 2012 en mei 2013, konden de speurders niet minder dan 13 drugstransporten op de voet volgen. De bende ging zich voornamelijk bevoorraden in Nederland en bracht de heroïne en cocaïne vervolgens met koeriers naar contactpersonen in Spanje, de Canarische eilanden of naar Denemarken. Die contactpersonen maakten regelmatig ook de reis in omgekeerde richting om de opbrengsten te komen overhandigen. Dat geld werd gebruikt om nieuwe drugs te kopen of werd geïnvesteerd in Guinee. Volgens het federaal parket ging er op zes maanden tijd minstens 600.000 euro in cash door de handen van de bende.

Lamarana S. is nu veroordeeld tot 8 jaar cel, zijn twee nauwste luitenants tot 7 en 6 jaar cel en 6 andere bendeleden, onder wie de echtgenote van S., tot celstraffen van 30 maanden tot 5 jaar. De rechtbank verklaarde ook 870.000 euro aan druggeld verbeurd.