Guillaume Boutin is nieuwe CEO van Proximus, herstructureringsplan gaat door

Guillaume Boutin werkt al twee jaar bij Proximus. De Fransman is door de raad van bestuur van Proximus aangeduid als nieuwe CEO van het telecombedrijf.
Photo News Guillaume Boutin werkt al twee jaar bij Proximus. De Fransman is door de raad van bestuur van Proximus aangeduid als nieuwe CEO van het telecombedrijf.
De Fransman Guillaume Boutin (45) wordt de nieuwe CEO van Proximus. Boutin werkt al twee jaar bij Proximus en was verantwoordelijke voor de consumentenmarkt. De raad van bestuur van Proximus heeft ook beslist het transformatieplan voor het telecombedrijf op te starten, ondanks tegenkanting van twee van de drie vakbonden. 

Guillaume Boutin kwam in augustus 2017 over van de Franse groep Canal+. Voor hij daar in 2015 ging werken, was Boutin jarenlang aan de slag bij de Franse telecomoperator SFR, waar hij onder meer financieel directeur en marketingbaas was. Hij is benoemd voor een periode van zes jaar, die start op 1 december. 

Boutin neemt over van de eveneens Franse Sandrine Dufour, de financieel directrice die na het tumultueuze vertrek van Dominique Leroy in september CEO ad interim werd. Leroy kondigde in september haar vertrek aan bij Proximus, om CEO te worden bij de Nederlandse sectorgenoot KPN. Na onderzoek over mogelijke handel met voorkennis zag KPN uiteindelijk af van die benoeming.

“Manager nieuwe stijl”

Volgens voorzitter Stefaan De Clerck verkoos Boutin Proximus boven andere aanbiedingen. “Hij werd van overal gevraagd”, aldus De Clerck, die de nieuwe topman omschreef als een “jonge, creatieve, ambitieuze manager in een nieuwe stijl”. Zijn contract loopt 6 jaar (vanaf 1 december). Over de contractvoorwaarden zei De Clerck dat die “in lijn liggen met wat de politiek aanvaardbaar vond”. Boutin behoudt zijn langetermijnbonus, iets waar zijn voorgangster Dominique Leroy niet op kon rekenen.

Zelf begon Boutin in het Nederlands te spreken. “Jullie merken dat mijn Nederlands nog voor verbetering vatbaar is, maar ik maak er werk van”, zei hij al snel, om vervolgens in het Frans verder te gaan. Boutin wil van Proximus “de onbetwistbare leider maken in technologie en digitaal”, zei hij. Maar hij wil ook “nieuwe groeidomeinen verkennen”. 

Verschuivingen

Mogelijk komen er nog verschuivingen aan de top van Proximus. Een vraagteken is bijvoorbeeld Sandrine Dufour. Zij volgde Leroy op als interim-CEO, maar volgens De Clerck besloot ze uiteindelijk zelf om geen kandidaat te zijn. Ze wordt nu terug financieel directeur, maar de voorzitter sloot niet uit dat er nog wijzigingen komen. “Het is normaal dat de nieuwe CEO zijn ploeg samenstelt.”

De eerste taak van de nieuwe topman wordt de rust in het bedrijf terugbrengen. Dat wordt geen makkelijke klus. De raad van bestuur wil immers een herstructurering beginnen uitvoeren, ook al is daar met de vakbonden geen akkoord over bereikt. “Ik ben mij bewust van de emoties die de transformatie teweegbrengt”, zei Boutin. “We gaan er alles aan doen om de sereniteit terug te doen keren na een periode van onzekerheid.”

Proximus zal het personeel informeren over de uitrol van het herstructureringsplan, maar laat toch nog wat ruimte voor overleg. De bonden zijn donderdagochtend uitgenodigd “om na te gaan of bepaalde elementen in de uitvoering van het plan nog kunnen worden aangepast”. De timing is wel erg strak: op 9 december zou er opnieuw een paritair comité plaatsvinden en op 12 december komt de raad van bestuur opnieuw samen. 

Het personeel zal morgen opnieuw actievoeren, liet ACOD al verstaan.

De vakbonden zijn niet tevreden dat de raad van bestuur van Proximus het herstructureringsplan bij het telecombedrijf alsnog wil uitvoeren, ook al is er geen sociaal akkoord over gesloten met de vakbonden.
Photo News De vakbonden zijn niet tevreden dat de raad van bestuur van Proximus het herstructureringsplan bij het telecombedrijf alsnog wil uitvoeren, ook al is er geen sociaal akkoord over gesloten met de vakbonden.

1.300 banen sneuvelen

De raad van bestuur van Proximus heeft immers beslist het transformatieplan voor het telecombedrijf op te starten, ondanks tegenkanting van twee van de drie vakbonden. “De raad van bestuur blijft ervan overtuigd dat dit transformatieplan voor Proximus essentieel is”, klinkt het. Er zouden nog 1.300 banen sneuvelen, ongeveer een derde minder dan de 1.900 waarvan sprake was bij de aankondiging van de reorganisatie.

De liberale vakbond VSOA keurde eerder deze week het transformatieplan goed, maar de christelijke ACV-Transcom en de socialistische ACOD verwierpen het. Er vonden al acties plaats, zoals deze voormiddag nog aan de hoofdzetel van Proximus in Brussel.

Photo News

Door de tegenkanting van de twee bonden kon er in het paritair comité dat vandaag plaatsvond bij Proximus, geen tweederdemeerderheid zijn voor een sociaal akkoord. Maar de raad van bestuur duwt toch door. Het is wel de bedoeling dat directie en vakbonden overleggen “om na te gaan of bepaalde elementen in de uitvoering van het plan nog kunnen worden aangepast”.

Lees ook: Geen akkoord bij Proximus, misnoegde vakbondsleden jouwen Stefaan De Clerck uit: “Betaalt u mijn lening en mijn huis?”

“Heel slecht signaal”

De vakbonden reageren erg ontevreden. “Dit is een heel slecht signaal. Ze hebben het niet goed begrepen”, zegt Bart Neyens van de socialistische vakbond ACOD. Ook de christelijke ACV “betreurt deze aanpak”, zegt vakbondsvrouw Nancy Fonteyn. Beide vakbonden willen wel nog praten met de directie, die hen eerder al uitnodigde voor een gesprek morgenochtend. 

Bekijk ook: Stefaan De Clerck uitgejouwd op straat
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emiel Vandeplas

  Waarom moet de meerderheidsaandeelhouder een Franse Staatsburger inhuren ? Geen enkele Belg polyglote eentalig francophone ook niet , en zeker geen Vlaming komen blijkbaar in aanmerking. De meerderheidsaandelhouder vertegenwoordigt wel de belastingsbetaler. ( 65 % Vlamingen.)

 • Jos Nijs

  mja AL twee jaar en van Canal+ TV, mm, inderdaad, de juiste man (kuch)

 • Freddy Madou

  In de warenhuizen aan de kassa aan de kust moet men zeker tweetalig zijn anders moet je er zelfs niet beginnen, meneer bij proximus die een topfunctie zal uitoefenen moet nog Nederlands leren zoals Di Rupo in de tijd, idem voor de ministers, ze kunnen of willen het niet zolang die euro dollars maar binnen stromen op het einde van de maand is er geen vuiltje aan de lucht, Topfunctie bekleden op zijn minst tweetalig of zelfs drietalig zijn anders geen Topfunctie.

 • Roger Verbrugge

  Eerst zien wat die nieuwe CEO ervan bakt. Die man nu al beschimpen is oneerlijk. Ja, het is een Fransman die opmerkelijk genoeg de moeite doet om Nederlands te spreken. Daarmee is Proximus nog niet in Franse handen hé. De mensen die worden ontslagen hebben blijkbaar niet meer het gewenste profiel. Was omscholing geen optie? Veel werknemers snappen nog niet dat het in deze tijden een kwestie is van continu bijscholen. Ook de werkgever heeft hierin een verantwoordelijkheid.

 • Luc Van den Bosch

  Onze cd&v.ers hebbenhet weeral eens voor elkaar gekregen, een Franse ceo!! Precies of er zijn geen Belgen die in aanmerking kunnen komen om dit bedrijf te runnen. Welk bedrijf zal de volgende zijn?? De NMBS? Luc Van den Bosch