Ga naar de mobiele website
^ Top

Grote stroompanne in Gent: "Laat ons hopen dat tegen vanavond iedereen weer stroom zal hebben"

Stroompanne in Gent na 9 uur nog niet opgelost: stroomnet wijk per wijk opnieuw opgestart

Sam Ooghe, Jeffrey Dujardin, Twitter
Na de grote stroompanne vandaag in Gent is netbeheerder Eandis gestart met het herstellen van de elektriciteitstoevoer in de delen van de stad die nog altijd getroffen zijn. "We zijn wijk per wijk aan het hervoeden. Laat ons hopen dat tegen vanavond iedereen weer stroom zal hebben", zegt woordvoerder Simon Van Wijmeersch.


De stroomonderbreking deed zich om 6.23 uur deze ochtend voor en betrof "een groot deel van Gent", aldus woordvoerder Simon Van Wijmeersch van Eandis. Het ging om meer dan 500 straten en duizenden gezinnen. 

Het incident deed zich voor in het transformatorenstation aan de Nieuwe Vaart in Gent en door de hevige rookontwikkeling konden technici zich lange tijd niet in de cabine begeven. Ondertussen is de cabine veilig gesteld, zegt Eandis. "Nu het transformatorenstation terug veilig is, zijn we aan het hervoeden om wijk per wijk opnieuw van spanning te voorzien", zegt Van Wijmeersch.

Wijk per wijk

Bepaalde getroffen delen van de stad, zoals de omgeving van het gerechtsgebouw en de Coupure en het gebied in en rond Langerbrugge en Sint-Lucas, hebben intussen opnieuw stroom. "We kunnen nog geen uitspraken doen over hoeveel mensen er nog getroffen zijn", stelt Van Wijmeersch. "Het hervoeden zal nu in de loop van de komende uren gebeuren. Laat ons hopen dat tegen vanavond iedereen weer stroom zal hebben." Het is niet bekend welke wijken eerst opnieuw stroom krijgen.

De Stad Gent raadt inwoners aan om elektrische installaties die weer opstarten te controleren. "Ga na of uw zekeringen of beveiligingen niet uitgevallen zijn. Denk onder andere aan je verwarmingsinstallatie, diepvries, koelkasten, alarminstallatie, wekkers. Als een toestel niet meteen werkt hoeft dit geen groot probleem te zijn. De meeste branders van een stookolieketel kunt u met een simpele druk op de knop herstarten", tipt het stadsbestuur.

Defecte verkeerslichten, werkende parkeermeters

Op verschillende plaatsen werden defecte verkeerslichten gesignaleerd, onder meer aan de Nieuwe Wandeling, Begijnhoflaan en Rabot. Chaos ook aan de Heuvelpoort, één van de drukste kruispunten van Gent. "Iedereen rijdt hier normaal agressief, maar nu lijkt het alsof de chauffeurs en fietsers hun hoffelijkheid teruggevonden hebben", zegt Ezir, die op weg was naar school. "Het ziet er chaotisch uit, maar iedereen kijkt uit en stopt op tijd. Mooi om te zien." De trams rijden, maar op laagspanning.

Er wordt verwacht dat het probleem bij sommige kruispunten nog niet opgelost zal zijn bij aanvang van de avondspits. De politie zal extra manschappen inzetten op plekken waar de lichten nog altijd niet werken.

"Op een zestal grote, ingewikkelde kruispunten hebben we personeel geplaatst om het verkeer in goede banen te leiden, in afwachting dat de verkeerslichten opnieuw functioneren. Een andere patrouilleploeg kijkt intussen na of er nog andere moeilijke kruispunten zijn waar we niet aan gedacht hebben. Deze morgen was het een rustige ochtendspits. Er werden geen ongevallen gemeld die te linken zijn aan de stroompanne", zegt woordvoerder Manuel Mugica Gonzalez.

Opvallend genoeg functioneren de parkeermeters nog wel, want zij werken op zonne-energie. Tot hilariteit/woede van automobilisten: "Zelf de lichten regelen, maar wel betalen voor de parking."

Verschillende verkeerslichten werken niet meer. Voetgangers en fietsers moesten hopen op de hoffelijkheid van autobestuurders om veilig te kunnen oversteken.
JDJ Verschillende verkeerslichten werken niet meer. Voetgangers en fietsers moesten hopen op de hoffelijkheid van autobestuurders om veilig te kunnen oversteken.
Jeffrey Dujardin
De parkeermeters, die werken wel.
Sam Ooghe De parkeermeters, die werken wel.

Noodgeneratoren in AZ Sint-Lucas

In het AZ Sint-Lucas in het centrum van Gent werd automatisch overgeschakeld op de noodgeneratoren, maar volgens een woordvoerder verloopt alles normaal in het ziekenhuis. De andere Gentse ziekenhuizen liggen buiten het gebied van de panne en ondervinden geen problemen.

Gerecht

De rechtbank van eerste aanleg schakelde over naar een noodgenerator zodat zaken toch kunnen doorgaan. "Zie je, justitie werkt zelfs tijdens een stroompanne. Maar schrijf dat niet op: zo breng je Koen Geens nog op ideeën", aldus een Gentenaar. De gevangenis van Gent heeft geluk gehad. Daar ondervinden ze geen last van de panne.

Winkels: "Dit is een ramp"

Slagerijen in de Wondelgemstraat zaten met de handen in het haar. "Dit is een ramp. Het vlees is binnen de paar uren slecht. Dit gaat over duizenden euro's schade, en geen dagwinst. Ook alles in de frigo's is niet meer te verkopen", zeggen Kocaman en Kir van Has Kasap slagerij. Bij Rabot Market hetzelfde geluid: "Dit is een schande. Al onze diepvriesproducten zijn eraan. De winkels blijven een hele dag toe. Hoe moeten wij dit betalen?"

Sam Ooghe
Sam Ooghe

De lokale Kruidvat en supermarkt Delhaize deden niet open deze voormiddag, en ook andere winkels hielden noodgedwongen de deuren dicht. Andere handelszaken roeien met de riemen die ze hebben.

Sam Ooghe

Scholen

De basisschool Sint-Salvator in de St-Salvatorstraat in Gent werd ook getroffen door de stroompanne. "Ik werd vroeg in de ochtend opgebeld door de technische dienst, niks werkte" vertelt Tamara Sinia, de directrice van de Vrije Basisschool. "We zijn technisch werkloos, de bel gaat niet, we hebben geautomiseerde klokken, en het ergste van alles, digitale schoolborden."
De ouders werden ingelicht, de kleuters mochten naar huis. De peuters zijn bij de juf thuis gegaan.

"De warme maaltijden vanmiddag worden gelukkig geleverd, een warm kopje koffie zou wel welkom zijn" lacht Tamara, die trots ziet hoe haar school improviseert. Zo ook bij 3LA, bij meester Thibaut en juffrouw Céline, waarbij ze zonder bord toch de lessen verder zetten. "De kinderen lijken het leuk te vinden" aldus Thibaut.

Jeffrey Dujardin

Er waren ook meldingen dat liften in appartementsblokken niet werken. Mensen die weinig mobiel zijn, konden niet naar buiten.
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Remue

  Om 18.35 weer elektriciteit Om 19.00 niet meer

 • Van Eersel Guy

  Vroeger was alles beter

 • Didier Dossche

  Zo zie je maar hoe afhankelijk we zijn van electriciteit tot de kleinste zaken toe. Stel je voor bij een black out van enkele dagen of weken. Totale chaos. En dan zouden we elecktrisch moeten rijden ook hohoho

 • Fred Astere

  Stroompanne van enkele uren en duizenden eur schade? Het vlees zullen ze wel in de kebab draaien.

 • akin kayim

  eiland meulestede niet vergeten hee! nog altijd geen stroom amai

Meld een bug