Grote Seveso-rampoefening bij Monsanto in Antwerpse haven

Luchtfoto van Monsanto Antwerpen.
monsanto Luchtfoto van Monsanto Antwerpen.
In het Antwerpse havengebied heeft vandaag de grootschalige rampoefening 'Focus2013' plaatsgevonden. Het gaat om een jaarlijkse oefening van onder meer de provincie en stad Antwerpen waaraan allerhande disciplines deelnemen. De oefening hield een chloorlek in op de site van het biotechnologisch bedrijf Monsanto, met verschillende slachtoffers tot gevolg waardoor de gemeentelijke en provinciale noodplannen moesten worden ingeschakeld.

De oefening in kwestie vindt elk jaar plaats bij een zogenaamd Seveso-bedrijf, dat aanzienlijke hoeveelheden gevaarlijke stoffen gebruikt, produceert of opslaat. Ditmaal was Monsanto als gastheer aan de beurt.

"Het scenario hield een chloorlek in door een ongeval met een kraan, waarna een gevaarlijke chloorwolk ontstond", legt Frederik Noak van Monsanto uit. "Een extra dimensie van de oefening dit jaar was dat we in het scenario een schoolbezoek van de AP Hogeschool hadden opgenomen, zodat ook zij hun eigen interne noodplanning konden uittesten. Verschillende van de zogezegde slachtoffers waren dan ook studenten."

Samenwerking getest
In totaal namen zowat 400 personen aan de oefening deel. Nadat eerst de interventiediensten van Monsanto zelf ingrepen, kwam de Antwerpse brandweer ter plaatse om de chloorwolk te benevelen en weer aan grond te krijgen om verdere verspreiding te voorkomen. De kantoren van het bedrijf werden intussen volledig ontruimd en op de site werd een tijdelijke commandopost geïnstalleerd van waaruit de hulpverlening kon worden gecoördineerd.

Onder meer de samenwerking en communicatie tussen de verschillende diensten werd getest, net als de communicatie naar de buitenwereld: daartoe werd gebruik gemaakt van mediasimulanten die via een beveiligde website de sociale media imiteren.