Grote problemen door wateroverlast: dak van Opwijkse Delhaize stort in

Tom Vierendeels
De hevige wolkbreuk van vanavond heeft op verschillende plaatsen in het land voor overlast gezorgd. Vooral in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant waren er problemen. In Opwijk kwam het dak van een Delhaize naar beneden en in Schilde stortte het dak van een Carrefour-filiaal in. Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd voor meldingen van wateroverlast.

Instorting dak Delhaize

In de Delhaize langs de Steenweg op Dendermonde in Opwijk begaf het dak het onder het gewicht van het regenwater. Op dat moment waren nog verschillende klanten aanwezig.

"De afloop aan het dak van het Delhaize-warenhuis aan de Steenweg op Dendermonde was verstopt, zodat het regenwater zich heeft opgestapeld op het dak en het dak het begeven heeft", zegt burgemeester Albert Beerens. "Er zijn daarbij gelukkig geen gewonden gevallen, maar de materiële schade is enorm. De winkel zal vermoedelijk verschillende dagen gesloten blijven om alles op te ruimen en het dak te herstellen."

Enkele tientallen meters verder kwam het kruispunt met de Steenweg op Aalst volledig blank te staan. Voorts liepen ook kelders en straten onder water in Opwijk, Zellik en Groot-Bijgaarden. Ook op de E40 in Ternat waren twee rijstroken lange tijd versperd door wateroverlast. 

Ook dak Carrefour ingestort

Door de gigantische watermassa is ook het dak van de Carrefour Market op de Turnhoutsebaan in Schilde (Antwerpen) ingestort. Daardoor kwam het filiaal vol te staan met water. Toen de hulpdiensten de deuren van de winkel openden, kwamen verschillende producten mee met het water naar buiten gestroomd. De civiele bescherming zal het dak deze nacht tijdelijk dichten. Het filiaal van supermarktketen Carrefour mag voorlopig niet openen wegens mogelijke instabiliteit van het gebouw.

In het naburige Schoten liepen verschillende straten onder water door het onweer.

Wilrijk

Ook rondom de A12 en Boomsesteenweg in het Antwerpse district Wilrijk heeft de regen lelijk huis gehouden. De Antwerpse brandweer heeft intussen al zo'n 200 oproepen ontvangen voor wateroverlast, vooral voor ondergelopen straten.

Op verschillende plaatsen kunnen de rioleringen het overtollig regenwater niet aan en lopen kelders van mensen onder water. De brandweer is massaal ter plaatse om water weg te pompen en zandzakjes uit te delen. De Brandweer Zone Antwerpen krijgt versterking van de zone Rivierenland om alle oproepen zo snel mogelijk af te handelen.

De Dynamicalaan in Wilrijk staat blank.
Marc De Roeck De Dynamicalaan in Wilrijk staat blank.

Vooral in de Dynamicalaan tegenover winkelketen IKEA in Wilrijk kregen woningen veel water te slikken. Ook de tunnel onder de Boomsesteenweg aan een filiaal van supermarkt Delhaize kwam onder water te staan. De straat werd afgesloten door de lokale politie. 

In het Erasmusziekenhuis in Borgerhout zakte, wellicht eveneens door de hevige regenval, een vals plafond in. Er vielen geen gewonden en het ziekenhuis kon gewoon operationeel blijven. 

Op de Antwerpse ring is omwille van wateroverlast de rechterrijstrook afgesloten tussen Antwerpen-Oost en Deurne en ook op het knooppunt Antwerpen-Oost zelf, op de E313 en de afrit van de E313 in Wommelgem zijn er soortgelijke problemen. Op de A12 van Antwerpen naar Brussel was een tijdlang slechts een rijvak beschikbaar ter hoogte van Wilrijk.

De Oudestraat in Wilrijk.
Marc De Roeck De Oudestraat in Wilrijk.

De hulpdiensten benadrukken om oproepen van wateroverlast via het noodnummer 1722 te melden.

Wateroverlast in Wilrijk
Marc De Roeck Wateroverlast in Wilrijk

Diepenbeek

Ook in Diepenbeek staan straten blank. Bij de brandweer liepen meerdere oproepen over wateroverlast binnen.

Brussel

In de hoofdstad liepen de Hallepoort- en Vleurgattunnel onder water. Die laatste is inmiddels weer open. Ook de Stefaniatunnel ging een tijdlang dicht in beide richtingen door wateroverlast.

Het onweer zorgde ook voor hinder op het Brusselse tramnet. Vooral het tramverkeer op de lijnen 51 en 82 was getroffen. Door overstromingen werden eveneens de metrolijnen 2 en 6 een tijd stilgelegd tussen het Zuidstation en Kunst-Wet. Technische ploegen van de MIVB waren snel ter plaatse. Het metroverkeer is intussen hervat.

Luik

In het Luikse zorgde de zware regenval eveneens voor behoorlijk wat schade. Dat zegt de Luikse brandweer, die om 21.15 uur al een vijftigtal keer had moeten uitrukken. Ze werden vooral opgeroepen in Awans, Bierset, Fexhe, Voroux et Engis.
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Loyens

  Alle onderhoud maar uitstellen afvoeren pijpen te klein en dan gebeurd dit zal er niet op beteren want er wordt overal bespaard op onderhoud

 • Lily De smet

  Typisch België. Bij te warm weer water te kort, bij te veel sneeuw geen zout genoeg en wegen stuk, bij een geen al te groot onweer overstroming. Wat gebeurd er eigenlijk met al ons geld dat we aan de sraat betalen??

 • Chris Deckers

  Ingenieurs en experten gaan zich hierover buigen. Ingenieurs en experten hebben ook de constructie uitgedokterd...Verstopte afvoeren zouden nooit een instorting tot gevolg mogen kunnen hebben, anders wordt sabotage echt kinderspel. Een simpele overloop in geval van nood is waarschijnlijk te goedkoop en niet ingenieus en speciaal genoeg voor architecten, experten en andere ingenieurs.

 • Roy Cooks

  Bob Bruyland, een dak dat men legD vraagt om problemen...

 • roger brouwers

  Vermoedelijk de cement vergeten