Grote peiling: Helft van de Belgen voelt zich onveilig in Brussel

Photo News
De helft van de Belgen voelt zich niet veilig in Brussel. Dat is één van de opmerkelijke resultaten van de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, Le Soir en RTL.

Deze peiling werd door het onderzoeksbureau IPSOS online afgenomen in de periode van 27 november tot 4 december, en dat bij 2.546 mensen. Uit de resultaten blijkt dat amper één Vlaming op de vijf (23 procent) zich veilig voelt in onze hoofdstad en vijftig procent geeft aan zich niet op zijn gemak te voelen; 27 procent had er geen mening over. Een heel ander beeld in Wallonië. Daar geeft 44 procent aan zich veilig te voelen in Brussel, 38 procent niet, en bijna een op de vijf had er geen mening over. 

Opvallend, want bij wie er woont zie je net het tegenovergestelde: daar voelt 'amper' 40 procent zich onveilig. Vlaams Belang (85 procent) en N-VA (62 procent) hebben het meest bange kiezers. Relatief gezien voelen Christendemocraten en Groenen zich nog het veiligst van al.

Beter openbaar vervoer, snellere wegenwerken

De peiling peilde ook naar wat kiezers vinden van de mobiliteit in België, en hoe die volgens hen kan verbeterd worden. De 4 mobiliteitsministers in dit land krijgen elk een buis op hun rapport, al flirt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) wel met de 5 op 10. Om de mobiliteit te verbeteren denkt 65 procent van de Vlamingen dat er vooral moet gezorgd worden voor beter openbaar vervoer. 

Ook wegenwerken duren vaak te lang, vindt ongeveer de helft. Voor 1 op de 3 Vlamingen mag er gerust gemorreld worden aan de bedrijfswagens. Die kiezers belanden vooral bij Groen, maar ook de N-VA kiezer is daarin meer uitgesproken dan de rest. Ook meer investeren in fietspaden is volgens 37 procent van de Vlaming een efficiënte maatregelen om onze mobiliteit te verbeteren. 

Andere opvallende resultaten van deze peiling leest u morgen in onze krant.
132 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  En is het in Antwerpen beter denken jullie ?? Ik ga naar Brussel , de mensen zijn er vriendelijker en dankbaar .

 • Jean West

  Je kan er ook op klaarlichte dag overvallen worden, natuurlijk door 4 crapulen tegelijk want alleen durven ze niet.

 • Pierre Bonte

  Brussel,hmmm alle grootsteden,nu elke keer verkoop ik mijn huis om verder weg te trekken van die maatschappij,bedankt regeringsleiders,

 • LUC VAN DER VEKEN

  Ga eens wandelen in Brussel met uw nogal kort geklede vriendin of vrouw. Dan zal je naderhand wel anders piepen.

 • Jos Temmerman

  Dat is nog weinig.