Grote onduidelijkheid bij plannen osteopathie van Onkelinx

Onder meer de Vlaamse parlementsleden hadden heel wat opmerkingen over de organisatie van de opleidingen.
BELGA Onder meer de Vlaamse parlementsleden hadden heel wat opmerkingen over de organisatie van de opleidingen.
Zowel de oppositie als de meerderheid hadden heel wat vragen voor minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) over het komend koninklijk besluit over de osteopathie. Onder meer de Vlaamse parlementsleden hadden heel wat opmerkingen over de organisatie van de opleidingen.

De minister van Volksgezondheid werkt aan een koninklijk besluit over osteopathie. Het besluit zorgt voor de erkenning van osteopathie die ingrijpt op spieren en het zenuwstelsel als een eerstelijnsbehandeling. De holistische osteopathie wordt hierdoor uitgesloten. Osteopathie mag ook niet langer gecombineerd worden met bijvoorbeeld kinesitherapie.

Heel wat parlementsleden wezen echter op het verschil dat het besluit tussen de osteopaat en de kinesist creëert. De kinesist zit in de tweede lijn en zijn behandeling wordt terugbetaald, terwijl de osteopaat in de eerste lijn zit, maar niet kan rekenen op terugbetaling. Voor N-VA-senator Louis Ide zou een dergelijke regeling logisch zijn indien de minister ook de holistische osteopathie had erkend.

De osteopaat moet volgens het besluit een universitaire opleiding hebben gevolgd en dient ook een voortgezette opleiding te volgen. Net als SP.A-Kamerlid Maya Detiège wees Ide er op dat in Vlaanderen enkel private scholen een opleiding osteopathie aanbieden, terwijl in Franstalig België er universitaire opleidingen worden gegeven.

Ine Somers (Open VLD) vroeg zich af het risico niet bestaat dat enkel mensen die het zich kunnen veroorloven naar de osteopaat stappen terwijl anderen een kinesist bezoeken. Muriel Gerkens (Ecolo) pleitte voor een volledige terugbetaling van osteopathie.

Minister Onkelinx wees erop dat reeds heel wat ziekenfondsen een osteopatiebehandeling terugbetalen via de aanvullende verzekering. Zelf is ze ook voorstander van een terugbetaling door het Riziv, maar daar ontbreken nu de middelen voor.