Grote muggenplaag op komst

.
iStock .
Het is je misschien al opgevallen, maar er zijn al een pak meer muggen dan normaal. En het wordt er absoluut niet beter op deze zomer. Door de hoge temperaturen en veel regen komt dezer dagen de tweede generatie steekmuggen tevoorschijn. De eerste was er al eind mei, een maand eerder dan normaal. Dat meldt de site NatureToday.

De uitzonderlijk hoge temperaturen in de afgelopen twee maanden hebben de huissteekmug vroeg geactiveerd uit de winterrust. Normaal is april nog te koud voor zo'n ontwikkeling. Gemiddeld genomen begint de muggenmiserie pas echt toe te nemen in de tweede helft van juni, met een piek in juli en augustus.

Maar dit jaar was april echter drie graden warmer dan normaal en mei zelfs 3,1 graden warmer. Daardoor kwam de eerste generatie van de huissteekmug tussen half en eind mei al tevoorschijn en gingen de eerste vrouwtjesmuggen op zoek naar bloed. Door de zeer hoge temperaturen gaat ook de ontwikkeling van de larven een stuk sneller.

Op NatureToday maken biologen van natuurorganisaties en kennisinstellingen melding van actuele ontwikkelingen in de natuur in ons land.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Delrio

  Al twee , nu waarschijnlijk drie jaar geen mug thuis gehad....

 • Tina Colpaert

  regen zit er al weken op te wachten moet elke dag water geven in mijn tuin dus de muggen gaan hier niet "happy" zijn!!!! Heb er al 1 op de slaapkamer gehad verloren gelopen denk ik

 • Gerard Braeckmans

  Goed dat ik vliegenramen heb om muggen tegen te houden.

 • Peter Van de Velde

  En dan zullen ze in zwermen als stuka 's op U nederdalen terwijl de slaap zich opdringt :-)

 • Valère Depoeper

  het onweer is weg, nu de mensen weer bang maken met deze zever. what's next?