Grote meerderheid geradicaliseerden in gevangenis niet persoonlijk begeleid: wachttijd langer dan straf

Archiefbeeld.
rvb Archiefbeeld.
Eind vorig jaar werden twee consulenten aangeworven om geradicaliseerden in de gevangenis te begeleiden. Die hebben sindsdien 27 trajecten opgestart, blijkt uit het voortgangsrapport van de Vlaamse regering rond de aanpak van radicalisering. Het aantal geradicaliseerden in de gevangenis zou echter op een driehonderdtal liggen. "Men slaagt er zelfs niet in om de tachtig zeer zware gevallen op te volgen", zegt Yasmine Kherbache van sp.a. N-VA wil dat een onafhankelijke instantie het Vlaamse actieplan tegen het licht houdt.

De twee consulenten zijn aan hun opdracht begonnen in de gevangenis van Hasselt, waar de hoog beveiligde afdeling voor geradicaliseerde gevangenen zich bevindt. De gedetineerden in die vleugel werden proactief benaderd. Daarna werd er uitgebreid naar Brugge, Brussel en Gent. In de andere gevangenissen wordt enkel opgetreden als de gevangene er zelf om vraagt, of als het om een 'dringend' geval gaat, zoals een persoon op jonge leeftijd. De consulenten trachten wel om zoveel mogelijk de reguliere diensten van de gevangenis bij hun werk te betrekken.

Wachttijd langer dan straf

Sp.a noemt de situatie in de gevangenissen op dit moment "ronduit dramatisch". Ook in de reguliere begeleiding van de gedetineerden zijn er immers wachtlijsten. "De wachttijd voor begeleiding is vaak langer dan de straf die de gedetineerde moet uitzitten", zegt Kherbache. "Onze gevangenissen dreigen ware radicaliseringsfabrieken te worden."

Ook regeringspartij N-VA heeft kritiek. "27 trajecten lijkt me niet bepaald veel", zegt Nadia Sminate, voorzitter van de commissie radicalisering in het parlement. De partij vraagt dat er meer consulenten zouden worden ingezet. "Een jaar geleden ging het debat nog over de vertrekkers, maar nu gaat het om de terugkeerders, in de gevangenis", zegt ze. "Er zitten in die gevangenis ook heel wat mensen die potentieel nog zouden kunnen radicaliseren."

Het departement Welzijn wijst erop dat er voor 27 trajecten wel 375 tijdsintensieve gesprekken hebben plaatsgevonden. "We streven ernaar om aan alle mogelijke geradicaliseerde gedetineerden een begeleiding op maat aan te bieden, of dit nu gebeurt door onze consulenten, een trajectbegeleider van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk, of een psycholoog van een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg", is te horen. De twee consulenten hebben ook de taak die andere hulpverleners bij te staan. Daar staat tegenover dat sommige gedetineerden ook begeleiding weigeren.

Nadia Sminate wil dat een onafhankelijke instantie het actieplan van de Vlaamse regering nu evalueert. "Want het is zeer moeilijk om de effecten daarvan te zien", zegt ze. "Ik denk aan een evaluatie door het Vredesinstituut, die samen met de Vlaamse administratie het plan heeft opgesteld."
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dan Midden

  stuur die 300 naar Syrië of Irak om hun medestanders te helpen in de woestijn! Drop ze met een c130 en geef de coördinaten door aan de F16's. Simpel, goedkoop, en volgens internationale regels van krijgsgevangenen en oorlogsvoering

 • roland peeters

  Een driehonderdtal terroristen in de gevangenis .Waarom worden ze niet onmiddellijk teruggestuurd in plaats van te pamperen .

 • Francinne Declerque

  Geradicaliseerden hun nationaliteit afnemen indien Belgisch, en sturen naar een land waar de volgens hen perfecte samenleving heerst, Syrië, Irak of een ander moslim oorlogsland. Die kan je toch nooit integreren in onze maatschappij ?

 • Zjeppe Fierens

  Zoiets pak je niet met "consulenten" aan maar met levenslange straffen.Men vergeet wel eens dat ze op voorhand weten waar ze aan beginnen.

 • benny vandersanden

  Straf verlengen. Probleem opgelost en de maatschappij blijft iets langer gespaard van zijn negatieve elementen