Grote klimaatstaking nadert: "Dynamiek is zo groot dat we geen overzicht hebben van alle acties"

Op de foto ziet u onder meer Dries Cornelissens (Youth for Climate), Mathilde Thoreau (Students for Climate), Bakou Mertens (Students for Climate), Louise Vanden Abeele en Wies Descheemaecker (Workers for Climate). Ook de Teachers for Climate waren present.
BELGA Op de foto ziet u onder meer Dries Cornelissens (Youth for Climate), Mathilde Thoreau (Students for Climate), Bakou Mertens (Students for Climate), Louise Vanden Abeele en Wies Descheemaecker (Workers for Climate). Ook de Teachers for Climate waren present.
Verschillende klimaatorganisaties hebben samen op een persconferentie een laatste balans opgemaakt van de ‘Wereldwijde staking voor het klimaat’ die vrijdag plaatsvindt. "De dynamiek is zo groot dat we geen overzicht hebben van alle lokale acties", zegt Bakou Mertens van Students for Climate.

Zeker is dat al in 24 verschillende steden acties plaatsvinden, maar er zijn ook heel veel kleinere lokale acties waar geen weet van is. De Teachers for Climate erkennen dat ze best trots zijn op de leerlingen. "Ze tonen dat ze echt begaan zijn met de toekomst van de planeet. Ze hebben een nieuwe democratie gecreëerd", stelt lerares Elisa.

De wereldwijde actie vindt plaats in meer dan 90 landen. In België zijn er in de voormiddag vooral lokale acties, in de namiddag volgt in Brussel een grote betoging. Hoeveel deelnemers er zullen zijn, kunnen de organisatoren niet inschatten.

"De focus ligt misschien wel op de lokale dynamiek", zegt Mertens. "Het toont dat die eis van een ambitieus klimaatbeleid aanwezig is in alle lagen van de bevolking.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Iedereen is vrijdag welkom om mee te spijbelen of het werk neer te leggen. “Enkele politici hebben al gezegd dat ze zullen meedoen, maar het zou natuurlijk fijn zijn als ze allemaal aanwezig zouden zijn”, vertelt Dries Cornelissens van Youth for Climate.

De vakbonden hebben geluisterd naar de oproep om mee te staken en hebben debatten gevoerd. Hoewel er geen officiële stakingsaanzeggingen ingediend zijn, voelen ze toch de steun van de werkende man en vrouw. Al moet dat individueel per sector bekeken worden.

“Historisch”
“Er zijn verschillende vakbondscentrales die wel degelijk stakingsbescherming geven indien werknemers loonverlies lijden door naar de betoging te gaan. Het is nieuw en historisch dat de vakbonden op een weekdag op straat komen voor het klimaat”, vertelt Wies Descheemaeker van Workers for Climate.

Een andere ontwikkeling die de Workers for Climate willen zien, is dat vakbonden niet enkel meer inspraak krijgen bij puur socio-economische zaken, maar dat werknemers ook gehoord worden bij de ecologische transities.
56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dirk de smet

  te gek voor woorden ,doe de producent van de smeerlapperij betalen,dat zal wat anders worden als het om grote winsten gaat ,de jeugd zonder vel over de buik,blijkbaar gaan ze niet lang genoeg naar school want erg slim en bewust zijn ze elf niet met het heen ze op hun nek halen de betalingen voor hun toekomst,kinderen baas je ziet het overal,ze denken ze alles mogen en ze onschendbaar zijn

 • Ludo Van Uffelen

  Hopelijk kunnen deze brossers evengoed studeren als staken en kunnen wij binnenkort briljante klimaat-wetenschappers verwachten! Die kunnen dan de Koolstof uit de CO2 halen, kan niet moeilijk zijn, bomen en planten kunnen het! Koolstof kan dan gebruikt worden voor industriële doeleinden! Ook de waterstof uit H2O (water) en dit dan gebruiken om onze auto, vrachtwagens en boten aan te drijven. Misschien wel een paar kern-fysicussen die er in slagen om nieuwe, veilige kerncentrales te bouwen.

 • jean pierre Tibermont

  Die klimaat betogingen verliezen helemaal hun geloofwaardigheid als men scholen verplicht daar aan deel te nemen,het begint op de Chinese republiek te lijken daar zijn betogingen voor het systeem ook verplicht !

 • Gaston FOUBERT

  Nu is het niet alleen het land van de stakende treinen maar ook van de stakende scholen. Tijd om naar het land van de rijzende zon of van de glimlach te verhuizen.

 • stefan ceulemans

  De rijken blijven vervuilen da mag allemaal maar de kleine man betaald... Lost dat iets op nope...