Grote gebouwen in Brussel worden verplicht om minder energie te verbruiken

Het gaat om 150 tot 200 gebouwen of een vijfde van alle gebouwen in Brussel.
photo_news Het gaat om 150 tot 200 gebouwen of een vijfde van alle gebouwen in Brussel.
Vanaf 1 juli moeten alle organisaties in Brussel die eigenaar zijn van een gebouw van meer dan 100.000 vierkante meter of een gebouw van die grootte bezetten, een plan opstellen om hun energieverbruik te verminderen. Dat schrijft L'Echo vandaag. 

Het gaat om 150 tot 200 gebouwen of een vijfde van alle gebouwen in Brussel. Zo'n 75 procent zijn publieke instellingen en 25 procent is privé. De organisaties moeten binnen de twaalf maanden een PLAGE-coördinator aanduiden (voor het Plan voor Lokale Actie voor het Gebruik van Energie) en aan Leefmilieu Brussel specificaties over het gebouw doorgeven, zoals de locatie en oppervlakte van het gebouw.

Gedurende 18 maanden zal een gepersonaliseerd actieprogramma worden opgesteld. Bedoeling is om de komende drie jaar tot een bindende doelstelling te komen om het energieverbruik te verminderen. 

De vooruitgang zal worden beoordeeld door onafhankelijke energiecontroleurs van Leefmilieu Brussel.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  Mijn vroegere werkgever, een zeer kapitaalkrachtig internationaal topbedrijf, heeft ondertussen stilletjes zijn vestiging in "Brussels" verplaatst naar randgemeente Diegem: weg van alle pestregelgeverij van de Groene Waanzin. Binnenkort is de stad alleen nog toegankelijk met een caddy op de tram.

 • chris delanghe

  misschien kan de bouwmeester van Vlaanderen zich daar eens mee bemoeien. Je kan moeilijk verwachten dat de belastingsbetalers hun blauwbetalen aan duurzame maatregelen terwijl de overheid niks doet behalve (belastings) geld door de ramen zwieren. Echte Belgische logica.

 • chris delanghe

  Veel van die belgische ambtenarengebouwen stoken 's winters vollen bak. En om wat frisse lucht binnen te krijgen (om toch maar niet in slaap te vallen) zetten ze de ramen helemaal open. Echt heel duurzaam en efficient. Uiteraard als hun oversten(politiek benoemden) ook niet van de rapste zijn dan vinden ze dat ook nog normaal. Wij zullen wel duurzaam moeten leven? Overheid en EU begin bij uzelf!

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  "Het gaat om 150 tot 200 gebouwen of een vijfde van alle gebouwen in Brussel." In heel Brussel staan dus 750 à 1.000 gebouwen. Ik ga straks eens uit het raam kijken om te zien waar de rest naartoe is.

 • rik lagrou

  210000€ spenderen aan 3sierdaken Welke mooie oplossing daarna geen centen meer om rest van gebouwen te isoleren Brussel is kijken waar men geld in eigen zakken kan steken !!