Grote diamantroof Zaventem was mislukte geldroof

De daders van de diamantroof op de luchthaven van Zaventem waren uit op geld. "Ze zaten daar met voor 37 miljoen euro aan diamanten, en wisten niet wat ze ermee moesten', zeggen speurders. In ons land zijn in de zaak zeven mensen aangehouden.

Een week voor de diamantroof van 18 februari werd in hetzelfde vliegtuig naar Zürich een grote lading cash geld aan boord gebracht. Dat wisten de overvallers en daarom sloegen ze een week later toe op de tarmac van de luchthaven.

"Indien de daders geld hadden geroofd, dan is de kans groot dat we ze vandaag nog altijd zouden zoeken', zeggen speurders in Het Nieuwsblad. "Maar nu kregen ze te maken met een buit waarvan ze niet meteen wisten wat ermee aan te vangen. Hun zoektocht naar kopers voor zo'n grote partij diamanten heeft in het milieu veel stof doen opwaaien. Dat heeft hen de das omgedaan."

De Brusselse onderzoeksrechter Jeroen Burm heeft in de zaak eergisteren zeven personen aangehouden, en niet acht, zoals het Brusselse parket gisteren foutief had gemeld. De zeven, allemaal mannen, ontkennen elke betrokkenheid en verschijnen naar alle waarschijnlijkheid maandag voor de Brusselse raadkamer. Die moet beslissen over hun verdere aanhouding.

Zwitserland
Het Brusselse parket kan ook bevestigen dat in Zwitserland twee mannen aangehouden zijn in het onderzoek naar de diamantroof. Het is nog niet beslist of het Belgische gerecht zal vragen om de uitlevering van die twee, een advocaat en een zakenman gespecialiseerd in vastgoed.

Het Zwitserse gerecht heeft alleszins de aanhouding van de advocaat uit Genève met een week verlengd. De zakenman blijft een maand langer in voorlopige hechtenis. Volgens de rechters is er vluchtgevaar voor de zakenman, en collusiegevaar voor de advocaat. Dat laatste betekent dat men vreest dat de verdachte bij vrijlating afspraken zou maken met andere betrokkenen.

Volgens de advocaat van de zakenman heeft zijn cliënt zich naïef getoond door van een kennis twee diamanten te aanvaarden om schulden af te lossen. Later zou die kennis, die dinsdag in Frankrijk werd opgepakt, hem een zak met diamanten overhandigd hebben om te bewaren in Genève. Hij zou ook de sleutels van het lokaal waar de zak diamanten zich bevond overhandigd hebben aan zijn advocaat.

Speurders van het gerecht in Genève hebben na twee maanden onderzoek de hand kunnen leggen op die kostbare steentjes en 100.000 Zwitserse frank cash. Dinsdagavond werden in Zwitserland ook nog zes anderen ondervraagd, die later opnieuw vrijgelaten werden.

Frankrijk en Marokko
In Frankrijk loopt intussen wel de uitleveringsprocedure van Marc Bertoldi, de man die beschouwd wordt als één van de uitvoerders van de overval. "Hoelang die procedure in beslag zal nemen, is nog onduidelijk", zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. "Als de man akkoord gaat met zijn uitlevering, kan het snel gaan, zoniet zal er meer tijd overheen gaan."

Het parket laat ten slotte nog weten dat ook de Marokkaanse inlichtingendiensten hebben meegewerkt aan het onderzoek. "Zij hebben waardevolle informatie bezorgd aan de Belgische inlichtingendiensten, die dan aan het gerecht is overgemaakt", aldus de parketwoordvoerder. "In Marokko zijn wel geen arrestaties verricht."