Grote Coronastudie: 77% van de Belgen wil mondmasker verplichten in supermarkt

Mondmaskers in een supermarkt: een grote meerderheid wil het verplicht maken.
Wannes Nimmegeers Mondmaskers in een supermarkt: een grote meerderheid wil het verplicht maken.
Maar liefst 77% van de Belgen wil een een mondmasker graag verplicht zien in de supermarkt. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, mee ondersteund door UHasselt, KU Leuven en de ULB. Er vulden 27.000 mensen de bevraging in.

Sinds begin juni geven meer en meer respondenten aan dat ze een mondmasker graag verplicht zouden zien worden in bepaalde situaties. Dat geldt zeker voor klanten (van 61 naar 77 procent) en personeel (van 75 naar 83 procent) in supermarkten. Ook in andere winkels zijn meer respondenten voorstander van een masker voor klanten (van 55 naar 70 procent) en voor personeel (van 67 naar 76 procent). Alleen in de werkcontext en op straat is er geen stijging.

Bij de start van de zomervakantie polsten de wetenschappers ook naar de vakantieplannen van de kinderen. Uit een eerste analyse van de data blijkt dat de meeste kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar effectief vakantieplannen heeft. Oof geeft 65 procent aan met het gezin op vakantie te gaan. Eén op drie doet een sportkamp, één op vier gaat op kamp met de jeugdbeweging. “Daarnaast geeft 20 procent van de kinderen en jongeren aan tijd met de grootouders te zullen doorbrengen”, zegt prof. Thomas Neyens (UHasselt/KU Leuven). “Bij de kinderen tot 8 jaar is dat zelfs zowat 25 procent.”

Lees ook: Burgemeester Deinze boos na ‘supermarktrel’ met minister De Crem: “Ik gaf iedereen hier al mondmasker toen regering ze nog moest bestellen” (+)
140 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marko Decandt

  Guido Pintens, is dat dan niet dat gezond verstand waarover we spreken? Wanneer mensen vinden dat het verplicht zou moeten worden, ga je het dan niet sowieso dragen uit gezond verstand ongeacht of het effectief verplicht is of niet? Dan kan je dus afleiden uit diezelfde enquete, dat weinigen beschikken over gezond verstand?

 • Edithe van Gent

  Wanneer ik buiten kom draag ik altijd een mondmasker,,, uit veiligheid en beleefdheid,,,

 • Guido Pintens

  beetje verduidelijking voor diegenen die lachen met die 77% en er amper zien in supermarkten. Ik neem elke keer deel aan de enquete : de betreffende vraag is ... VINDT u dat er in supermarkten verplicht een mondmasker moet gedragen worden 1) door het personeel 2) door klanten. Daarop antwoordt 77% dat ze dat zouden willen verplicht zien. Heeft niks te maken met hoeveel er dat effectief doen. Volgende keer maar eens deelnemen aan de enquete. Zo weet je wat er effectief gevraagd/geantwoord wordt

 • Yovanni Rochus

  @Nico ja, ik snap het dus ook niet. Zelf ben ik geen voorstander van om het de hele tijd te dragen. Ik probeer altijd afstand te bewaren en als ik in de 'ademstroom' van iemand anders loop, hou ik mijn adem in. In de realiteit, in de winkels, zie ik amper mensen een mondmasker dragen. De studies weerspiegelen inderdaad niet de werkelijkheid. Ik zie het wel zélf met mijn eigen ogen, daarvoor hoef ik geen 'studie' te geloven.

 • birgit vanderest

  ik heb het ook niet graag op mijn gezicht. Maar waarom niet? Zie het als de korte pijn. iedereen draagt een maskertje op overdekte publieke plaatsen, en die virus trapt het af bij gebrek aan gastheer/dame.