Grote chemische brand in Antwerpse haven onder controle: geen rook meer uit hangar en perimeter opgeheven

Marc De Roeck
De grote chemische brand die sinds zaterdagmiddag in een loods aan het Leopolddok in de Antwerpse haven woedt, is sinds zondagnamiddag onder controle. Dat meldt de Antwerpse brandweer. Het rampenplan dat vannacht werd afgekondigd is deze namiddag stopgezet en ook de ingestelde perimeter van 1,8 kilometer rond de brandhaard is opgeheven. Iedereen die geëvacueerd werd uit die perimeter, mag terugkeren. Alleen de zone onmiddelijk rond de brandhaard blijft de operationele zone waar de brandweer actief is. 

De chemische brand ontstond zaterdag net voor de middag in een loods van 6.000 vierkante meter aan het Leopolddok in de Antwerpse haven. Aanvankelijk was er sprake van een lading koperoxide die vuur had gevat, maar later bleek het om een partij van liefst 5.000 ton nikkelsulfide te gaan, een product dat onder meer in de mijnbouw gebruikt wordt.

De brandweer begon met het product weg te voeren van de loods, maar in de loop van de nacht werd de brand aangewakkerd, waardoor de werkzaamheden moeilijker verliepen. Omwille van de hoge temperaturen moesten de hulpdiensten daarmee stoppen en werd met specialisten overlegd wat de beste manier van aanpak zou worden.

De brandweer kreeg het vuur moeilijk onder controle. Nu is echter alles in orde.
Marc De Roeck De brandweer kreeg het vuur moeilijk onder controle. Nu is echter alles in orde.

Doordat de brandweer het vuur niet onder controle kreeg en giftige stoffen vrijkwamen, werd vannacht om 4 uur het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Daarbij werd eveneens een perimeter van 1,8 kilometer rond de brandhaard ingesteld waarbinnen alles en iedereen geëvacueerd werd. Zo werd een honderdtal havenbedrijven stilgelegd voor zover ze op een zondag actief waren en enkele zeeschepen werden ontruimd. Inwoners van Kapellen, Stabroek en Ekeren werden opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen. Voor vragen werd het noodnummer 1771 geactiveerd. Ook het verkeer in de buurt ondervond hinder, net als het openbaar vervoer.

Door de enorme hoeveelheid en de grote oppervlakte was het voor de brandweer moeilijk om het vuur onder controle te krijgen. "We hebben te maken met moeilijke omstandigheden", aldus Jasmien O van Brandweer Antwerpen deze ochtend. "Het is ongelofelijk warm in die loods, en je kan het product vergelijken met een enorme berg lucifers die zichzelf steeds opnieuw in brand steken. Daarbij komt veel rook vrij. Er zijn verschillende brandhaarden die zijn verspreid en verstopt in de grote hoop van dat product. Daarom is het niet eenvoudig om er bij te komen."

De Antwerpse brandweer ging het vuur te lijf met speciale pakken en gebruikte perslucht om in veilige omstandigheden te kunnen werken. Er werden ook bijkomende ploegen opgeroepen om eventuele andere branden in Antwerpen de baas te kunnen. Bij de bluswerkzaamheden heeft één brandweerman verwondingen opgelopen aan de handen doordat bluswater in zijn handschoenen was gelopen. 

Uiteindelijk kreeg de brandweer deze namiddag de grote chemische brand onder controle en komt er geen rook meer uit de hangar. De brandweer zal binnen in de loods verder blussen. "We hebben de brand onder controle en enkel de zone vlak rond het bedrijf blijft operationele zone voor de hulpdiensten. De andere bedrijven kunnen nog hinder ondervinden, maar evacuatie is niet meer noodzakelijk", klinkt het. 

"We blijven vannacht nog met 1 ploeg van de brandweer ter plaatse. Daarbij monitoren we elk halfuur preventief de temperatuur om zeker te zijn dat alles veilig blijft, samen met afvaardiging van het bedrijf zelf. Dat blijven we doen tot morgenvroeg en dan wordt er bekeken of er nog bijkomende acties vereist zijn. Alles blijft beperkt tot op het getroffen bedrijventerrein zelf."

Marc De Roeck

Wel kan er nog enige tijd geurhinder optreden, maar deze is onschadelijk in lage concentraties. Dokter Haenen van de federale gezondheidsinspectie en lid van de gemeentelijke veiligheidscel benadrukt dat het hier geen kankerverwekkend of giftig product betreft. Dankzij de evacuatie zijn gezondheidsrisico's vermeden. En buiten de geëvacueerde zone was er nooit gevaar voor de volksgezondheid.

Op de speciale infolijn 1771, die om 16 uur werd afgesloten, werden in totaal zo'n 300 telefoontjes genoteerd. Alle evenementen in de omliggende gemeenten en districten konden al die tijd gewoon doorgaan. 

Marc De Roeck
Marc De Roeck
Marc De Roeck59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN krommentak

  Ramen , deuren en verluchting sluiten ?? s'nachts ik hoorde het pas rond 10 uur ! als dit goedje zo ongezond is waarom de sirenes dan niet inzetten ?

 • Edmond Dillien

  Voor zij die het nog niet wisten Antwerpen is na Houston in Texas de nummer 2 op de lijst van grootsteden met een hoop chemie fabrieken tezamen met raffinaderijen zo kort bij een stad en daar komt natuurlijk ook nog de over en opslag in hun en de havenloodsen bij hier in Antwerpen, dus wees gerust dit was niks vergeleken met wat er kan gebeuren als het echt fout loopt.

 • tom van Liefferinge

  Daniel, denk je dat die producten niet in de kledij trekt? of in de huid? via bluswater e.d.

 • jorg de clerck

  Zolang de LEZ maar ok is.

 • Rony Bekaert

  Er is geen enkel gevaar voor de volksgezondheid ........... er is enkel een brandweerman gewond geraakt ....... door een beetje "bluswater" ??? In zijn handschoen ? Ja nu ben ik gerustgesteld hoor . Wat een geluk dat onze overheid zo goed over ons waakt !!!