Grote brokken kaarsvet spoelen aan op Vlaamse stranden

Kaarsvet aan de Vlaamse kust.
Jelle Houwen Kaarsvet aan de Vlaamse kust.
Op verschillende stranden aan onze kust spoelden sinds vrijdagavond grote klonters paraffine, beter gekend als kaarsvet, aan. Voor wandelaars was het een zeer vreemd zicht. Vooral de stranden van Koksijde, Oostduinkerke en Nieuwpoort lagen bezaaid met grote brokken.

Door de hitte was het kaarsvet ook boterzacht. Wellicht viel de paraffine uit een container van een schip op zee en spoelde het met de golven aan. Eenmaal op het strand werd het door de warmte erg zacht. Omdat er niet meteen gevaar was voor mens en dier en omwille van de enorme drukte op het strand wachtte de brandweer van Koksijde tot gisterenavond om het goedje te beginnen ruimen.

In een mum van tijd verzamelden ze al 200 kilogram die ze in zakken deden. Ook de brandweer van Nieuwpoort kon snel 150 kilogram kaarsvet bij elkaar scheppen. Nog op tal van andere plaatsen spoelden kleinere brokken aan. Dat was onder meer het geval op de stranden van De Panne, Oostende tot Blankenberge. Zelfs de komende dagen kunnen her en der nog klonters aanspoelen. 

Wie klonters opmerkt wordt gevraagd contact op te nemen met de brandweer. Er zijn intussen stalen afgenomen van het kaarsvet om de herkomst te achterhalen. De Scheepvaartpolitie is een onderzoek gestart.
57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frankie Van Damme

  maar neen Elise Van Damme, dat zei men 50 jaar geleden ook al. Maar kijk, nu zijn schelde en Dender niet meer vervuild zoals 40 jaar geleden. ook voor de zee, de lucht, de natuur vindt men oplossingen. Het is beter om positief door het leven te gaan dan dat je steeds een donderwolk boven je hoofd ziet hangen :-)

 • fanny steylaerts

  Terug naar UK sturen, anders komen ze zonder kaarslicht te zitten.

 • Renate Depuydt

  Al degene die hier zagen erover, ga helpen, werk mee aan een gezondere omgeving. Maar u hebt het te druk met uw auto te wassen om dan kilometers ver te rijden naar "mooiere plaatsen",...

 • Roland Dierick

  Waarschijnlijk is de ark van Noë in de Noordzee gepasseerd!

 • JAN krommentak

  Misschien alle kaarsen verbieden nu ,want dat er zoveel in de zee komt zal dat onze schuld wel zijn en zal men een verbod moeten instellen zoals bij alle plastiek