Grootste politieoperatie sinds jaren voor politie Brussel: NAVO-top én halve finale voor de Rode Duivels

De Brusselse politie, hier aanwezig op Couleur Café, staat voor een van de grootste operaties sinds jaren, met een NAVO-top en de halve finale WK-voetbal van de Rode Duivels tegen Frankrijk. Daarnaast moeten alle normale evenementen, zoals Brussel-Bad en het feest van de Vlaamse gemeenschap beveiligd worden én moeten de routine-interventies doorgaan.
BELGA De Brusselse politie, hier aanwezig op Couleur Café, staat voor een van de grootste operaties sinds jaren, met een NAVO-top en de halve finale WK-voetbal van de Rode Duivels tegen Frankrijk. Daarnaast moeten alle normale evenementen, zoals Brussel-Bad en het feest van de Vlaamse gemeenschap beveiligd worden én moeten de routine-interventies doorgaan.
Brussel staat de komende drie dagen in het teken van de NAVO-top, met een voetbal-intermezzo vanavond wanneer de Rode Duivels in Sint-Petersburg hun halve finale op het WK tegen Frankrijk spelen. De politie staat voor een van de grootste operaties sinds jaren. In de hoofdstad worden verschillende veiligheidszones opgericht en straten afgesloten, met mogelijk veel verkeershinder tot gevolg. 

De NAVO-top duurt twee dagen, morgen en overmorgen, en vindt plaats op twee locaties. Overdag spreken de staats- en regeringsleiders elkaar in het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO in Haren. Drie officiële diners, voor de leiders, de ministers van Buitenlandse Zaken en de ministers van Defensie, vinden dan weer plaats woensdagavond in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark. Maar liefst 55 delegaties en 29 staats- of regeringsleiders maken hun opwachting. Onder hen dus Donald Trump, die vanavond landt in Melsbroek aan boord van de Air Force One. 

Routine-interventies

Voor de lokale politie gaat het om een van de grootste operaties sinds jaren, aldus de woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, Ilse Van De Keere. Ze benadrukt dat de Brusselse politie ook op andere evenementen aanwezig moet zijn, zoals het WK voetbal, Brussel-Bad of het feest van de Vlaamse Gemeenschap. "En we hebben ook personeel nodig om de routine-interventies te verzekeren", zei ze. De lokale politie van Brussel krijgt dan ook versterking van de federale politie en agenten uit andere zones. Zowat 2.400 agenten en duizend soldaten zullen instaan voor de veiligheid en logistieke aspecten van de top, aldus premier Charles Michel. 

Straten afgesloten

Enkele straten in Brussel zullen gesloten worden voor het verkeer. De politie raadt aan deze plaatsen te vermijden met de wagen en zoveel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken. 

Concreet zal aan het hoofdkwartier van de NAVO de Leopold III laan (A201) woensdag en donderdag in beide richtingen afgesloten worden tussen de Brusselse ring (R0) en het kruispunt met de Bordetlaan

In de buurt van de Amerikaanse ambassade en het Koninklijk Paleis zal de Hertogstraat tussen de Wetstraat en Lambermontstraat afgesloten blijven van dinsdagavond tot donderdagmiddag.

Het Jubelpark en de omliggende lanen - Blijde Inkomstlaan, Renaissancelaan, Nerviërslaan, Galliërslaan en IJzerlaan - zullen dan weer woensdag een volledige dag worden afgesloten. Tot slot kunnen aan de Europese instellingen tijdelijk veiligheidszones worden ingesteld.

Verder kan het verkeer op verschillende plaatsen ook tijdelijk volledig worden afgesloten. Dat is onder meer mogelijk op het einde van de E19, de grote Brusselse ring, de E40 tussen de Ring 0 en het Reyerscomplex, de Wetstraat, de Belliardstraat, de Waterloolaan, Gulden Vlieslaan en de kleine Brusselse ring (bovengronds).

Bussen vertraagd

Mogelijk ondervindt ook het busverkeer van De Lijn hinder door de NAVO-top en de aankomst van Trump in Brussel. De grootste hinder wordt verwacht in de ruime omgeving van Brussels Airport en de NAVO. 

Vertragingen zijn dinsdagavond mogelijk tussen 19.30 en 22.30 uur op de lijnen 225, 270, 271, 470, 651, 660, 681, 682, 683, 686, 820 en 821. De reiswegen van die trajecten worden donderdag allicht afgesloten tussen 10.30 en 13.30 uur. Het precieze uur wordt om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt.

Veiligheidszones

Ook komen verschillende veiligheidszones in de hoofdstad, zoals in de omgeving van de NAVO en van het koninklijk paleis, de Amerikaanse ambassade, het Jubelpark en het Schuman-rondpunt. In die zones zal ook een strikt parkeerverbod gelden. Alle voertuigen die er staan opgesteld - dus ook de fietsen en bromfietsen - zullen door de politie weggehaald worden.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Ludwig Vanden Boer, je vertelt gewoonweg onzin. Trump heeft alleen dingen afgebroken die de vorige presidenten (in positieve zin) opgebouwd hebben. Hij schendt zelfs overeengekomen verdragen. Hij kijkt naar niets. Heeft geen ethiek en geen moraal. Hij balanceert op de grens van kinderlijkheid en gekte.

 • louis pippers

  Dan zijn er opeens wel genoeg agenten

 • Ludwig Vanden Boer

  Annie blijkt niet te snappen dat heel de westerse wereld het moet hebben van die idioot om nog een beetje een menswaardig bestaan te hebben, vooral in de verdere toekomst. Die man heeft al meer gepresteerd dan de andere presidenten de laatste 25 jaar samen. Hij schopt daardoor wel tegen de verkeerde schenen en deze schenen bezitten de media Als we het van ons beleid moeten hebben moeten we goed beseffen dat beleid en debiel uit dezelfde letters bestaat.

 • Michel Jacobs

  Niemand die er een zier om zou geven als ze voor Trump niet zo erg hard hun best doen.

 • Febe Chapin

  NAVO top in het midden van de zomervakantie. Toont nog eens hoe waardeloos dat organisatie is geworden. Trump heeft gelijk dat buiten de V.S. en nog een paar landen de NATO defensie waardeloos is. Maar het is ook een feit dat provocaties en oorlogen 99.99% veroorzaakt worden door de V.S.