Grootste lading ooit onderweg naar haven van Antwerpen

Het reuzecontainerschip MSC Beatrice deed twee weken geleden de Antwerpse haven aan.
UNKNOWN Het reuzecontainerschip MSC Beatrice deed twee weken geleden de Antwerpse haven aan.

De Antwerpse haven verwacht maandag de grootste lading ooit. Het bulkschip Bao Guo zal dan namelijk 163.106 ton steenkool lossen bij de Antwerp Bulk Terminal aan het Delwaidedok.

De Bao Guo is niet het grootste schip dat de haven ooit heeft aangedaan, maar het gaat om de grootste hoeveelheid lading ooit die wordt gelost.

300 meter lang, 50 meter breed

De Bao Guo is 300 meter lang en 50 meter breed. Het schip zal waarschijnlijk maandag rond 10 uur aanmeren bij de Antwerp Bulk Terminal van Sea-Invest. Het bulkschip werd geladen in de Zuid-Afrikaanse havenstad Richards Bay.

De 163.106 ton kolen is de grootste lading die het schip kan vervoeren, rekening houdend met de maximale diepgang van 15,5 meter. De Bao Guo blijft 2,5 dagen in de haven: per dag zal ongeveer 60.000 ton steenkool worden gelost.

De steenkool zal worden gestockeerd in de Antwerpse haven en verder gedistribueerd worden. De lading is voornamelijk bestemd voor de Franse markt. Het schip vervoert de steenkool voor EDF Trading, een onderdeel van de Franse energiemaatschappij Electricité de France, dat jaarlijks 1,4 miljoen ton steenkool verhandelt via de haven van Antwerpen.

De Bao Guo vaart voor de rederij Swiss Marine onder Panamese vlag, en werd in 2007 gebouwd door de Japanse constructeur Universal Shipbuilding. Het maximale draagvermogen bedraagt 208.014 ton.

Na de MSC Beatrice, het containerschip van rederij MSC van 366 meter lang en met een capaciteit van bijna 14.000 TEU (standaardcontainers) dat de Antwerpse haven twee weken geleden aandeed, is die lading een nieuw record voor de Scheldehaven. Het bulkschip met het grootste laadvermogen dat de haven van Antwerpen tot nu toe aandeed, passeerde al in 1989. Dat was de Weser Ore, met een laadvermogen van 278.737 deadweight tonnes. (belga/mvdb)