Grootste azaleatapijt ter wereld onthuld in Gent

In Gent hebben Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche het grootste azaleatapijt ter wereld onthuld. Tienduizend planten op 300 vierkante meter werden in de binnentuin van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (UGent) samengebracht als sluitstuk van een tweejarig project "Gent Bloemenregio", dat wetenschappers en azaleatelers dichter bij elkaar wil brengen en de bloemensector als merk wil promoten.

In 2010 bedroeg de Belgische export van sierteelt 656,7 miljoen euro, terwijl er maar voor 506,8 miljoen euro geïmporteerd werd. De totale Oost-Vlaamse productiewaarde bedraagt naar schatting 253,6 miljoen euro, waarvan 97,6 miljoen voor de boomkwekerij en 156 miljoen voor de sierteelt. Het sierteeltareaal van 2.426 ha in Oost-Vlaanderen komt overeen met 42,1 pct van het Vlaamse sierteeltareaal, maar het areaal is dalende.

Het aantal arbeidskrachten in de Oost-Vlaamse sierteeltsector daalde met 20,3 pct in de periode 2006-2010. Toch stelt de sector nog ruim 3.000 mensen te werk, waaronder laaggeschoolden en seizoenarbeiders. Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) werd binnen Vlaanderen in Actie (ViA) de "Technopool Sierteelt" opgezet, een samenwerking tussen het Proefcentrum voor Sierteelt, het Instituut voor Landbouw- en Visserij Onderzoek en de Hogeschool Gent. Zaterdag vertrekken vanuit de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen wandelingen en fietstochten waarbij de bloemensector centraal staat. Fotograaf Michiel Hendryckx stelt er ook een reeks portretten van de sector tentoon.