Grootouders zetten protest van klimaatjongeren voort tijdens examens

BELGAONTHESPOT
De Grootouders voor het Klimaat hebben vandaag als ‘Climate Bastards’ het klimaatprotest van de studerende jongeren voortgezet in de buurt van het federaal parlement. Anuna De Wever onderbrak haar examens even om toch steun te betuigen aan de oma's en opa's.

Het is niet toevallig dat de grootouders net de de dag van de eedaflegging van de federale parlementsleden kozen, die samenvalt met een belangrijke Europese top. Op die top ligt een belangrijk ontwerp van Europees klimaatplan op tafel. Maar in België zijn de grootouders minder hoopvol over de politieke wil om de klimaatopwarming eens en voor altijd aan te pakken.

Verkiezingen

"Het is dubbel want de klimaatcrisis is al 40 jaar bekend en eindigt niet met de verkiezingen. Het gaat verder dan dat. Helaas zijn er in Vlaanderen nu wel mensen aan de macht die niet de grootste ambitie hebben voor het klimaat en dus moeten we de vinger aan de pols houden", zegt Koen Platevoet, woordvoerder van de Grootouders voor het Klimaat.


Het protest van de oma's en opa's werd ook gesteund door Extinction Rebellion, een sociale beweging die geweldloos verzet gebruikt om te protesteren tegen klimaatverandering. Een deel van hen probeerde aan de achterkant van het federaal parlement in de neutrale zone te protesteren, maar ze werden meteen door politie op afstand gehouden en ingesloten. 

BELGAONTHESPOT
Leden van Extinction Rebellion tijdens hun protest.
BELGAONTHESPOT Leden van Extinction Rebellion tijdens hun protest.



12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maya De Schrijver

  Raar ik hoorde en zag niets hier van op het VRT radio of Tv nieuws.

 • LEONCE DEKEYSER

  Onbegrijpelijk dat zoveel mensen hun hoofd nog zo diep onder het zand stoppen. Het voorbije weekend bijna 80 doden op 2 dagen in India door extreme hitte. Op de noordpool smelt de permafrost zo snel dat methaan dat daar veilig onder zat, nu vrijkomt. Als broeikasgas is methaan 23 keer sterker dan CO2. Nooit geziene wateroverlast deze week in provincie Antwerpen. Extreme hitte (tussen 35 en 40°) volgende week, ook in Vlaanderen. Documentaire op Canvas met David Attenborough gezien vorige dinsdag?

 • marc castermans

  Gewoon zielig, klaag de echte veroorzakers aan en dat zijn waarschijnlijk diegenen waarvoor jullie lang stemden.

 • rik lagrou

  Ze moeten beschaamd zijn //zouden in stemhokje er ook zo over gedacht hebben Uitslag gezien waarschijnlijk niet Ze hebben allemaal hun wagen weggedaan ??

 • Gerard Braeckmans

  Vervuilers die protesteren dat ze het vuil gemaakt hebben.