Groot tekort aan brandweermannen

Photo News
De Vereniging van Vlaamse Brandweervrijwilligers trekt aan de alarmbel. "Binnenkort vindt de brandweer geen vrijwilligers meer", klinkt het. Onder meer de ­geschiktheidsproeven zijn een drempel: de helft buist. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) werkt aan een campagne die Vlamingen warm moet maken om toch een handje toe te steken bij onze brandweerkorpsen.

'Brandweer zkt vrijwilligers'. Zo klonk het de voorbije maanden al in onder meer Vilvoorde, Halle, Wuustwezel, Brasschaat, Melle, Lochristi, Anzegem, Deerlijk, Harelbeke en Kortrijk. Over heel Vlaanderen kampen korpsen met tekorten. "Als we zo voortdoen, zijn er over vijf jaar geen vrijwilligers meer te vinden", waarschuwt Geert Ollevier van de Vereniging van Vlaamse Brandweervrijwilligers (VVB). Een probleem, want van de 16.000 brandweerlui in ons land zijn er zo'n 11.000 vrijwilligers.

Educatief verlof voortaan mogelijk voor brandweervrijwilligers

Concreet werd er al één en ander in gang gezet. Brandweervrijwilligers kunnen voortaan rekenen op betaald educatief verlof om de vereiste opleidingen te volgen voor hun aanstelling of bevordering. Op aandringen van de bevoegde ministers Jan Jambon en Philippe Muyters heeft de Vlaamse erkenningscommissie daarvoor het licht op groen gezet. Met de Waalse brandweerfederatie wordt een gelijkaardige regeling onderzocht.

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) wil de aantrekkelijkheid van het vrijwilligersstatuut opnieuw verhogen. Het betaald educatief verlof past daarin en maakt het voor kandidaat-vrijwilligers makkelijker om de opleidingen te combineren met hun werk- en privéleven. De regeling geldt voor cursussen brandweerman, sergeant en kapitein. Pluspunt is dat de opleidingen ook een meerwaarde kunnen hebben voor de werkgever. Denk aan EHBO, preventietaken en de controle op kleine blusmiddelen.

Daarnaast krijgen de lokale besturen opnieuw meer vrijheid bij de uitbetaling van premies aan vrijwilligers. Een koninklijk besluit van voormalig minister Joëlle Milquet had immers het gebruik in heel wat zones doorkruist waarbij minimaal twee uur premie werd betaald bij elke prestatie, aldus het kabinet-Jambon. In de nieuwe regeling - die nog niet helemaal rond is - zullen de lokale besturen opnieuw meer kunnen betalen indien ze dat wensen, en dat gekoppeld aan de beschikbaarheid en de oproepbaarheid van de vrijwilliger.

Minister Jambon noemt de inzet van vrijwilligers een maatschappelijk verantwoorde keuze. "In landelijke gebieden is het aantal incidenten soms te laag om er een permanentiedienst met voltijdse beroepskrachten uit te bouwen. Toch moet er voldoende dekking zijn over heel het grondgebied om snel en adequaat te kunnen interveniëren", besluit hij.